Μικρά κέρδη στη Wall Street εν αναμονή σειράς αποτελεσμάτων

Μικρά κέρδη στη Wall Street εν αναμονή σειράς αποτελεσμάτων

Επιφυλακτικά κινήθηκαν οι επενδυτές στην Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αναμένεται σειρά ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ επίκειται και η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στο τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές προεξοφλούν τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας στην συνεδρίαση της 31 Ιουλίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεν έχουν αποκλείσει δραστικότερο περιορισμό, κατά 50 μονάδες. Προς το δεύτερο ενδεχόμενο φάνηκε να συνηγορούν σήμερα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, που ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών.

Ωστόσο η Fed Νέας Υόρκης επιδίωξε να πάρει άμεσα αποστάσεις από την αναφορά του προέδρου της, δηλώνοντας ότι «επρόκειτο για έναν ακαδημαϊκό λόγο βάσει 20 χρόνια ερευνών. Δεν αφορούσε ενδεχόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτική της επικείμενης συνεδρίασης».

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την πίεση που ασκεί στην ομοσπονδιακή τράπεζα, εξαπολύοντας νέα βέλη μέσω twitter, καθώς τόνισε ότι είναι επιτακτικό μα μειώσει δραστικά τα επιτόκιά της καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακή άνοδο 0,07% και ολοκλήρωσε στις 27.171 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P που ενισχύθηκε κατά 0,285 κλείνοντας στις 2.985 μονάδες. Αρκετά καλύτερη πορεία πραγματοποίησε ο τεχνολογικός Nasdaq, που έκλεισε 8.204 μονάδες με άνοδο 0,71%.

Την καλύτερη απόδοση στον S&P εμφάνισαν οι τεχνολογικές μετοχές, με συνολική άνοδο άνω το 1% και τη μετοχή της Micron Technology να ενισχύεται άνω του 3,7%, αφότου αναβάθμισε το σήμα της αναλυτής της Goldman Sachs.

Αντίθετα, πίεση στον Dow Jones άσκησε η μετοχή της Boeing που κατέγραψε πτώση άνω το 1%. 

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου περισσότερες από το 1/4 των εταιρειών του S&P 500, μεταξύ αυτών οι Facebook, Aphabet (μητρική της Google) και Amazon, καθώς και οι McDonald's και Boeing.