Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες με άνοδο 0,42%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες με άνοδο 0,42%

Ανοδικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης προσεγγίζοντας και πάλι τις 900 μονάδες, που αποτελούν το βραχυπρόθεσμο στόχο της αγοράς. Το κλίμα στις αγορές παραμένει καλό παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων. Οι ελληνικές μετοχές επιδεικνύουν υψηλές αντοχές λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Ο χαμηλός, ωστόσο, τζίρος δεν επιτρέπει μεγάλες κινήσεις και σύμφωνα με τους αναλυτές η σημερινή πορεία της αγοράς ήταν συνδεδεμένη με τις αγορές του εξωτερικού οι οποίες έδειξαν τάσεις συσσώρευσης, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής ενόψει του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, αύριο, όπου και ίσως υπάρξουν κατευθύνσεις αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων που θα αποφασίσει η FED.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν αρκετά καλή με τις περισσότερες μετοχές να κινούνται ανοδικά και να ξεχωρίζει η μετοχή των ΕΛΠΕ, καθώς ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,42% και στις 896,12 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 59 εκατ. ευρώ. Σε προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν 11,6 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως ο καθαρός τζίρος ήταν κοντά στα 48 εκατ. ευρώ. Πρώτος σε τζίρο ο ΟΠΑΠ και ακολούθησε η Alpha Bank, η Mοtor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή.

Τα ΕΛΠΕ είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 και ενισχύθηκαν κατά 2,65% λόγω των προσδοκιών των επενδυτών για εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο. Η Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 2,01%, η Viohalco κατά 1,90%, η Aegean κατά 1,89% και η Εθνική Τράπεζα κατά 1,85%. Ο Τραπεζικός Δείκτης είχε άνοδο 1,12% και μαζί με την Εθνική ξεχώρισε και η Alpha Bank για μία ακόμη συνεδρίαση. Μικρή άνοδο σημείωσε η Eurobank και αμετάβλητη έμεινε η Πειραιώς. Καλή εικόνα επίσης για ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η άνοδος ξεπέρασε το 1%. Η πορεία της αγοράς θα ήταν καλύτερη αν η Coca Cola δεν έκλεισε με απώλειες 2,06% και σε χαμηλό ημέρας.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης το ξέσπασμα της Πλαστικά Θράκης με άνοδο 7,82% τράβηξε τα βλέμματα καθώς η μετοχή έχει ταλαιπωρηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Με καλή άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση Medicon, Centric, ΚΡΕΚΑ, ΕΚΤΕΡ και Autohellas. Στον αντίποδα, πιέστηκε ξανά η Lavipharm και έκλεισε με απώλειες 6,38%, η Intralot και η Alpha Αστικά Ακίνητα, αλλά μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές. Με όγκο 122 χιλ. τεμάχια υποχώρησε 4,25% και η Ικτίνος.