Μεταβλητότητα στο ΧΑ, αναζητώντας τις νέες ισορροπίες

Μεταβλητότητα στο ΧΑ, αναζητώντας τις νέες ισορροπίες

Ανοδικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κινείται μεταξύ 765 – 775 μονάδων, σε μια συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας που επιβεβαιώνει τη σύγχυση αλλά και τη διαταραγμένη ψυχολογία των επενδυτών, με την αγορά να αναζητά τις νέες ισορροπίες ύστερα από τους πρόσφατους ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη έχει διακύμανση 20,74 μονάδων ή ποσοστό 2,71% εντός της συνεδρίασης, καθώς αρχικά ξεκίνησε με πιέσεις πέφτοντας έως το χαμηλό των 758,93 μονάδων καθώς υπήρξαν κάποιες πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips, όμως σταδιακά η εικόνα βελτιώθηκε, με το δείκτη να έχει υψηλό ημέρας στις 779,67 μονάδες. Πλέον, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 774 μονάδες με άνοδο 1,04%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 71 εκατ. ευρώ.

Διακύμανση 2,54% ή 49,4 μονάδων έχει και ο FTSE 25 που διαπραγματεύεται στις 1.954 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 1,56% και να χάνει έως 0,98%! Ο τραπεζικός δείκτης έχει ενδοσυνεδριακή διακύμανση 5,13% καθώς έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό 2,86% και να υποχωρεί έως 2,27%, ενώ πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 1,18%.

Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 είναι μεικτή, με τις τράπεζες να έχουν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος. Κέρδη καταγράφουν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Fourlis, Jumbo και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχωρούν οι Alpha Bank, Εθνική, Ελλάκτωρ, Eurobank, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Aegean Airlines και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, η Attica Bank ξεχωρίζει με άνοδο κοντά στο 10%, η Intrakat ενισχύεται σε ποσοστό 6,64%, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν Quest Συμμετοχών, AVAX, MIG, Profile και Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, νέες πιέσεις άνω του 2% δέχεται η Intralot, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι και οι Autohellas, Πλαίσιο, ΟΛΘ, Ικτίνος και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.

Στο εξωτερικό, παρά το νέο μεγάλο άδειασμα των αμερικανικών δεικτών χθες, οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν εξισορροπητικά με μεικτά πρόσημα, ενώ έχουν αυξηθεί τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, που πλέον ενισχύονται άνω του 1%.