Η επιδείνωση στα ομόλογα, πιέζει το ΧΑ προς τις 840 μονάδες

Η επιδείνωση στα ομόλογα, πιέζει το ΧΑ προς τις 840 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά μειωμένων συναλλαγών είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι η αγορά μπαίνει πλέον σε ρυθμούς εορταστικής ραστώνης, καθώς η επόμενη εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου είναι αυτή που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα οι λιγότερες πρωτοβουλίες.

Όμως, η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, τη 3η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης και το ανοικτό ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, έχει φέρει μεγάλη αναταραχή και επιδείνωση στις αγορές ομολόγων, επηρεάζοντας και την Ελλάδα.

Έτσι, με το 10ετές πλέον στο 2,15% και με μεγάλη άνοδο από χθες, μοιραία επηρεάζεται και η χρηματιστηριακή αγορά, σε μια συνεδρίαση έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά ρηχή, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να έχουν γυρίσει σε αρνητικά εδάφη.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 840 μονάδες με πτώση 0,78%, ενώ στο ξεκίνημα και μισή ώρα μετά την έναρξη είχε φτάσει στο υψηλό ημέρας και στις 852,21 μονάδες. Όμως, δυνάμεις για πειστική υπέρβαση αυτών των επιπέδων δεν υπάρχουν, καθώς νέες σοβαρές αγορές δε βγαίνουν, οπότε ακόμη και οι λίγες πωλήσεις οδηγούν χαμηλότερα.

Θυμίζουμε πως μετά την πτώση – διόρθωση των πρώτων πέντε συνεδριάσεων του μήνα, χθες το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση άμυνας και αυτοσυντήρησης, με το Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από την επικίνδυνη ζώνη των 830 μονάδων, όμως δυνάμεις για πειστική υπέρβαση των 850 μονάδων δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Η αξία συναλλαγών έχει περιοριστεί σημαντικά σήμερα διαμορφούμενη στα 17 εκατ. ευρώ και ως φαίνεται θα έχουμε το μικρότερο τζίρο των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων.

Θυμίζουμε ότι οι συναλλαγές για μήνα Αύγουστο έως τώρα είναι λίαν ικανοποιητικές, καθώς χθες διαμορφώθηκαν στα 63,62 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 60,12 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 70,59 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα στα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη Παρασκευή στα 80,5 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και ευρύτερα στον FTSE 25 και χαμηλότερα είναι αλλαγμένη. Η Alpha Bank υποχωρεί άνω του 2%, η Πειραιώς χάνει 1,95%, η Eurobank -1,78%, ενώ η Εθνική είναι στο -1,18%.

Στο χώρο των blue chips, πιέσεις άνω του 2% δέχονται οι ΔΕΗ και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Θετικά κρατούνται μόνο οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Titan και Ελλάκτωρ.

Εντελώς αλλαγμένη η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πλέον μόνο οι Κρι Κρι, Πλαίσιο, Παπουτσάνης και AS Company κρατούνται σε θετική τροχιά! Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχονται οι Attica Bank, AVAX και Κέκροπας, άνω του 2% υποχωρούν οι MIG, Intralot, Intracom Holdings, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι Intrakat, Νηρέας, Έλτον, Profile, Quest Συμμετοχών κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των πωλητών πλέον, καθώς μόνο 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 67 που υποχωρούν.