Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά το κινεζικό PMI

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά το κινεζικό PMI

Οι ασιατικές μετοχές ήταν μεικτές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την αντίδραση της αγοράς στη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων για τον Μάιο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν το 90% του ρωσικού αργού.

Ο Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε άνοδο 1,19% την ημέρα στις 3.186 μονάδες ενώ το Shenzhen Component σημείωσε άλμα 1,922% στις 11.527 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,87%.

Ο επίσημος δείκτης αγορών της Κίνας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 49,6, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με το 47,4 τον Απρίλιο.

Η μέτρηση του Μαΐου ήταν πάνω από το επίπεδο των 48,6 που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι μετρήσεις PMI είναι διαδοχικές και αντιπροσωπεύουν αύξηση ή συστολή από μήνα σε μήνα.

«Τα πράγματα… βελτιώνονται, αλλά όχι αρκετά καλά», είπε ο Bo Zhuang, ανώτερος αναλυτής στο Loomis Sayles, στο «Street Signs Asia» του CNBC την Τρίτη.

Το χειρότερο από το «αναπτυξιακό σοκ» του κύματος Covid στην Κίνα μπορεί να είναι πίσω, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βλέπει «μια πολύ σταδιακή, αργή πρόοδο της ομαλοποίησης», είπε.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,33% στις 27.279 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 0,51% στις 1.912 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi αναρριχήθηκε 0,61%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 2.685 μονάδες.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έκλεισαν με πτώση καθώς ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,03% στις 7.211 μονάδες.