Μεικτά πρόσημα στη Wall - Τέταρτη διαδοχική πτώση για τον S&P

Μεικτά πρόσημα στη Wall - Τέταρτη διαδοχική πτώση για τον S&P

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν ότι χρειάζεται ένα νέο μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, προκειμένου η οικονομία στις ΗΠΑ να επανέλθει στη φυσιολογική δυναμική της.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος στις 31.493 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,18% στις 3.906 μονάδες -για τέταρτη σερί συνεδρίαση-, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,07% στις 13.874 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο S&P 500 έχασε 0,71%, ο Nasdaq είχε απώλειες 1,57% και ο Dow μικρά κέρδη 0,11%.

Στις επιμέρους μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Caterpillar (+5,2%) και Dow Inc. (+5%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Visa Inc. (-1,9%) και Nike (-1,7%).

Στο μέτωπο των εταιρικών νέων, η Applied Materials ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Applied Materials δραστηριοποιείται στη δημιουργία του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τον πόνο τον οποίο υπέστησαν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν πίσω στην πληρωμή των ενοικίων τους, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς, μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν», ανέφερε.

«Νομίζω ότι το τίμημα του να κάναμε υπερβολικά λίγα θα ήταν πολύ υψηλότερο του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη της ο πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

«Ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός για πάνω από μια δεκαετία και γνωρίζεται ότι είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι κίνδυνος που η FED και άλλοι έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν», ανέφερε.