Μεγάλα ονόματα στο σφυρί του Μουσείου Μπενάκη

Μεγάλα ονόματα στο σφυρί του Μουσείου Μπενάκη

Πάνω από 240 έργα από 138 καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας και σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ, προσφέρονται σε ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων με στόχο την οικονομική ενίσχυση του μουσείου Μπενάκη.

Το υποχρεωτικό κλείσιμο των μουσείων σε όλη τη χώρα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και πάλι τώρα το Νοέμβριο μαζί με την αναστολή πολλών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, επέφεραν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα στο μουσείο και το ανάγκασαν να απευθυνθεί στον κόσμο του. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο μουσείο τα τελευταία χρόνια ή συνεργάζονται με το πωλητήριό του, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του, προσφέροντας τα έργα τους αφιλοκερδώς.

«Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σας ζητάμε να στηρίξετε τη βιωσιμότητά του», ώστε «να κρατήσουμε το Μουσείο δυνατό και ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο» έγραψε πριν από λίγες ημέρες η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, απευθυνόμενη στους φίλους του ιδρύματος, για να ζητήσει την οικονομική συμπαράστασή τους.

Το Μπενάκη δεν προχώρησε στη δημοπράτηση εκθεμάτων από τη συλλογή του μουσείου, όπως έκαναν μουσεία του εξωτερικού για την εξεύρεση πόρων, κι αντί του καθιερωμένου ετήσιου γκαλά, ξεκινά από τη Δευτέρα μεγάλη ηλεκτρονική δημοπρασία διάρκειας δύο εβδομάδων.

Περίφημοι καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι Μποκόρος, Χουλιαράς, Βαρώτσος, Σόρογκας κ.ά., έδωσαν ένα ή και περισσότερα έργα τους για τη δημοπρασία. Έτσι, συγκεντρώθηκαν σε έναν κατάλογο έργα ζωγραφικά, γλυπτά, αλλά και φωτογραφίες, με ένα μεγάλο εύρος αρχικών τιμών - από 50 έως και 50.000 ευρώ -, ώστε η δημοπρασία να είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της δημοπρασίας, εμπλουτισμένη με λήψεις επιλεγμένων αντικειμένων σε 360˚, θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 10 π.μ. και θα δέχεται προσφορές έως τη λήξη της δημοπρασίας, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Ο κατάλογος με όλα τα έργα είναι διαθέσιμος σε σελίδα του διαδικτυακού τόπου του μουσείου benaki.org καθ' όλη τη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Με τον ίδιο τρόπο που το μουσείο παρέμεινε ανοιχτό ηλεκτρονικά στις οθόνες του κοινού του, έτσι και η ηλεκτρονική δημοπρασία έργων καλλιτεχνών και συνεργατών, φίλων και υποστηρικτών του Μπενάκη ενώνει ψηφιακά την μεγάλη οικογένειά του και στηρίζει την αποστολή του.