Με τράπεζες και FTSE, ξεπέρασε τις 850 μονάδες το ΧΑ

Με τράπεζες και FTSE, ξεπέρασε τις 850 μονάδες το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση – από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος – όπου υπήρξε ενδοσυνερδιακή διόρθωση έως και 1,14% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως το φινάλε όχι μόνο ήταν ανοδικό, αλλά μια ανάσα από το υψηλό 14 μηνών ήταν η σημερινή στο Χ.Α. Μολονότι υπήρξαν σήμερα κάποιες επιμέρους πιέσεις λόγω αποκοπής μερισμάτων, εντούτοις οι long επέβαλαν σταδιακά το ρυθμό τους σε μια συνεδρίαση χωρίς ακρότητες και χωρίς αιφνιδιασμούς.

Αν και η υπέρβαση των 850 μονάδων είναι θετικό στοιχείο, θα πρέπει να κριθεί και να ζυγιστεί σε περισσότερες συνεδριάσεις και κυρίως θα πρέπει να υποστηριχτεί από αύξηση τζίρου. Βεβαίως, τα 67,41 εκατ. ευρώ της σημερινής συνεδρίασης – τηρουμένων των αναλογιών – δεν μπορούν να θεωρηθούν μικρές συναλλαγές, δεδομένου ότι η αγορά – έως τις ευρωεκλογές – λίμναζε με τζίρους 40-50 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, οι συναλλαγές αυτής της εβδομάδας είναι μικρότερες από τα στάνταρ των τριών εβδομάδων που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές, με την αγορά να παρουσιάζει τελευταία κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης ύστερα από το ράλι περίπου 18% που έκανε μετεκλογικά.

Οι ισχυροί τήρησαν για κάποιες ημέρες στάση αναμονής, χωρίς μεγάλες πρωτοβουλίες, όμως το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι η αγορά – ακόμη και στις διορθώσεις – παρέμεινε πολύ κοντά στα υψηλά 14 μηνών, παρ'' ότι έχει δείξει πως δυσκολεύεται να υπερκεράσει πειστικά και με τζίρο την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις έως τις εκλογές, η αγορά είναι εύλογο να αποφορτίζει, να διορθώνει, να δίνει ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών αλλά και αλλαγής θέσεων. Το θετικό είναι μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας που έφερε το Γ.Δ. στην περιοχή των 830-835 μονάδων, οι συνεδριάσεις της Δευτέρας και η σημερινή, έδωσαν καλύτερα κλεισίματα.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 852,27 μονάδες με άνοδο 0,66% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 837,03 μονάδες (-1,14%) περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.179,53 μονάδες με άνοδο 0,80%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 771,67 μονάδες με άνοδο 1,91%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.293,19 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23%.

Στα (αναμενόμενα) χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης είναι οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε κορυφαία blue chips λόγω αποκοπής μερίσματος. Μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Μυτιληναίος πιέστηκαν σημαντικότατα ενδοσυνεδριακά, όμως στο τέλος μόνο ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 5,65%.

Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, η Motor Oil χωρίς το τελικό μέρισμα ύψους 0,95 ευρώ ανά μετοχή και η Μυτιληναίος χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο μετοχές μάζεψαν τις απώλειές τους, με τη Motor Oil να κλείνει στο -0,94% ενώ η ΜΥΤΙΛ έκλεισε αμετάβλητη στα 10,10 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, στήριξη στο Γ.Δ. στη ζώνη των 850 μονάδων έδωσαν μετοχές όπως Alpha Bank +2,67%, Lamda Development +3,36%, Viohalco +3,44%, Aegean Airlines +2,47%, Coca Cola HBC +2,07%, Ελλάκτωρ +1,90%, ΓΕΚ Τέρνα +1,85%, Εθνική +1,74% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Ξεχώρισε με άνοδο άνω του 6% η Κέκροπας, άνω του 4% κέρδισε η AS Company, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι MIG, ΑΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Attica Bank, AVAX, Πλαστικά Θράκης και Νηρέας.

Στην ευρύτερη αγορά, η κινητικότητα και οι εξάρσεις μετοχών μικρής αποτίμησης έως και περιφέρειας συνεχίστηκε, με τους επενδυτές να επιβάλλεται να είναι προσεκτικοί ασφαλώς. Ξεχώρισαν με άνοδο από 5% έως 15,58% μετοχές όπως Frigoglass, Κλουκίνας Λάππας (ήταν έως πρότινος στον Mid Cap), Mevaco, Audiovisual, Reds, Moda Bagno, Περσεύς, Καραμολέγκος, Μοτοδυναμική, Επίλεκτος και Κλωστ. Ναυπάκτου.

Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Newsphone, Ελγέκα, Προοδευτική, Quality & Reliability, Inform Λύκος, ΑΝΕΚ, Κορδέλλου και Αττικές Εκδόσεις. Στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.