Με νέα ρεκόρ ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο οι S&P 500 και Nasdaq

Με νέα ρεκόρ ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο οι S&P 500 και Nasdaq

Μικρή παρένθεσε φαίνεται να αποτέλεσε η χτεσινή πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να επιστρέφουν σε θετικά πρόσημα και τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς συντηρείται η αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενόψει των επικείμενων εγκρίσεων για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,6% ή 185 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 29,823 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,1% στις 3,662 μονάδες έκλεισε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ενισχύθηκε κατά 1,3% και ολοκλήρωσε στις 12.355 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο Dow Jones έκλεισε το Νοέμβριο με κέρδη 11,8%%, στην καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον Ιανουάριο του 1987, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν κέρδη 10,8% ο πρώτος και 11,8% ο δεύτερος.

Σημαντική ώθηση στην αγορά των ΗΠΑ παρείχε σήμερα η Apple με κέρδη 3%, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 τις σημείωσαν οι οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και των επικοινωνιών με συνολική άνοδο 1,9% ο καθένας. 

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές,  ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών παρουσίασε σήμερα το σχέδιο στήριξης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει 288 δισ. δολάρια σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, 160 δισ. δολάρια σε κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση για ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο παρά την άσχημη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 56,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit. Η βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες στον κλάδο είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer και η BioNtech, ανακοίνωσαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές για έγκριση διάθεσης του εμβολίου Covid-19. Αυτό ακολουθεί παρόμοιες αιτήσεις που είχαν κάνει σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται με την αναμενόμενη κυκλοφορία των εμβολίων, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία έκθεσή του, μειώνοντας την εκτίμηση για την ύφεση σε 4,2% από το 4,5% της τελευταίας έκθεσης του Σεπτέμβριου.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% την επόμενη χρονιά και ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2022, ύστερα από συρρίκνωση κατά 4,2% φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις τελευταίες οικονομικές του προβλέψεις.

Μετά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων που έπληξε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν ανέμενε παγκόσμια συρρίκνωση 4,5% πριν από ανάκαμψη 5% το 2021. Ο ΟΟΣΑ δεν προχώρησε τότε σε πρόβλεψη για το 2022.