Με «μίνι» sell - off έπεσε κάτω από τις 870 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Με «μίνι» sell - off έπεσε κάτω από τις 870 μονάδες

Την Παρασκευή το απόγευμα και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές στο Χ.Α., η αποφασιστική ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, έδωσε το έναυσμα για γενικευμένες ρευστοποιήσεις τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και στην Wall Street.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει πίεση στην οικονομία της χώρας.

«Η παραδοχή του Πάουελ ότι θα υπάρξει πόνος, προτού υπάρξει ανακούφιση είναι γερακίσια. Με τη Fed να συνεχίζει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να δουν περαιτέρω πτώση στο τελευταίο εξάμηνο του έτους, κάνοντας την αγορά να φαίνεται ακόμα πιο ακριβή. Ουσιαστικά, ο Πάουελ δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή, η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι πιο σημαντική, από την υποστήριξη της ανάπτυξης», δήλωσαν οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές.

«Σε διάστημα ομιλίας μόλις οκτώ λεπτών, ο πρόεδρος της Federal Reserve κατάφερε να βυθίσει τις αγορές και να μειώσει τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής κατά $78 δισ. Ο Ίλον Μασκ έχασε $5,5 δισ., ο Τζεφ Μπέζος $6,8 δισ., ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ έχασαν $2,2 δισ. και $2,7 δισ., αντίστοιχα», σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Από την άλλη, ο Larry Summers, ο άνθρωπος που χειρίσθηκε την αμερικάνικη  οικονομία την περίοδο της προεδρίας Κλίντον, ανέφερε πρόσφατα πως «τα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες εναντίον του πληθωρισμού μοιάζουν με «ασπιρίνες» και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε τους Γάλλους για «τη μεγάλη ανατροπή που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με το τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς».

«Η ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο επιδεινώνεται κάθε εβδομάδα, αφήνοντας στους χρηματιστές την πρόκληση να βρουν που να τοποθετήσουν τη ρευστότητα που διαχειρίζονται. Η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις απειλές για τον εφοδιασμό, επηρεάζει τις επιχειρήσεις από την Κίνα έως τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Ανεβάζει το κόστος και απειλεί τα περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα απορροφά χρήματα από τις τσέπες των πελατών τους, καταστρέφοντας τη ζήτηση. Και από τους βιομηχανικούς καταναλωτές που καταναλώνουν αέριο, μέχρι τους λιανοπωλητές που βασίζονται σε καταναλωτές με χρήματα για να ξοδέψουν, η ζημιά αποδεικνύεται εκτεταμένη», σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων από τις Κεντρικές Τράπεζες και ιδιαίτερα της Fed και της ΕΚΤ, θα παραμείνουν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τη στάση των Κεντρικών Τραπεζών τόσο απέναντι στον πληθωρισμό, όσο και στην ανάπτυξη, καθώς η επιθετική πολιτική σύσφιξης που έχει επιλεγεί ως μοντέλο, προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς και οδηγεί σε επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και ενδεχομένως πολλές Οικονομίες σε ύφεση.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντική αναρρίχηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων (οριακά πάνω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετους).

Ερχόμενοι «εντός των τειχών» και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η άνοδος των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας επιδεινώνεται, σε συνδυασμό με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Αν η είσοδος σε μια νέα εποχή αύξησης των επιτοκίων διαρκέσει, αυτό θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στις αγορές, για κράτος και επιχειρήσεις και με αντίκτυπο στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου».

«Σταδιακά και μετά τις δηλώσεις Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, η συζήτηση για το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιστρέφει, με την αγορά να στρέφει το ενδιαφέρον της στις ανακοινώσεις για τα μεγέθη του Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα έχουν και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι τουριστικές εισροές υποστηρίζουν φέτος τα έσοδα του κράτους, διαχέοντας σημαντική ρευστότητα τόσο γεωγραφικά, όσο και σε μεγάλο αριθμό από βασικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας.

Παράλληλα, η έως τώρα ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις, κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο, τηρουμένων των εποχικών αναλογιών που παρουσιάζει ο Αύγουστος. Χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά για κάποιους κλάδους μπορεί να διαφοροποιήσει δραστικά την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά προς το θετικότερο, αναδεικνύοντας τους ως επιλογές ‘παντός καιρού’. Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι μια ασαφής έννοια αλλά ‘πατάει’ πάνω στην εταιρική κερδοφορία και ιστορικά υψηλές επιδόσεις, σε μερίσματα και δείκτες αποτίμησης συναλλαγών στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και η ανάλυση των προοπτικών για το υπόλοιπο της χρονιάς, έχουν κάνει απόλυτα διακριτές αυτές τις περιπτώσεις», τονίζει η Beta Sec.

«Σε βαθύ κόκκινο έκλεισε η αγορά των ΗΠΑ την Παρασκευή, επηρεαζόμενη από την επιθετικότητα Πάουελ, όπου διαμήνυσε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί, αλλά και χρονική επιμήκυνση του τελικού επιτοκίου. Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες για κορύφωση και σταδιακή επαναφορά του κόστους δανεισμού χαμηλότερα στα μέσα του 2023 απομακρύνονται.

Πιέσεις δέχεται και η Ευρώπη. Στο εσωτερικό, οριακά καλύτερά των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου του ΟΠΑΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός (συμπεριλαμβανομένου των μισθώσεων) διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αύριο το απόγευμα ανακοινώνει το Β΄ τρίμηνο και η ΜΟΗ. Δεν αλλάζουμε το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, το οποίο διατηρούμε στην περιοχή των 900 - 830 μονάδων για το επόμενο διάστημα. Στα σημαντικότερα μάκρο της εβδομάδας ο πληθωρισμός Αυγούστου της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Κλειστή σήμερα η αγορά του ΗΒ», σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με άλλους παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο πλήρωσε σήμερα, με χρονοκαθυστέρηση τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής, αλλά και τη συνέχιση της υποχώρησης και σήμερα στις διεθνείς αγορές, ενώ αν συνεχιστούν οι πιέσεις, ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει σαν ο επικρατέστερος στόχος των πωλητών, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που υπεραπέδωσαν κατά το τελευταίο διάστημα και παραμένουν ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε κάθε υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης ο ΔΤΡ, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 550,83 (-6,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 562,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,07%.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που υποχώρησε μέχρι τις 864,41 (-3,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 868,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,85%.

Ο τζίρος στα 62 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες ανεξαιρέτως ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-3,73%), ΕΤΕ (-5,68%), ΠΕΙΡ (-6,51%), ΔΕΗ (-5,41%), ΑΔΜΗΕ (-5,74%), ΑΡΑΙΓ (-5,19%), ΒΙΟ (-5,87%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,04%), ΜΠΕΛΑ (-3,72%), ΜΥΤΙΛ (-3,55%) και ΟΤΕ (-3,34%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (-5,74%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, 0,0681669140 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,0647585683 ευρώ ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΚΛΜ (-0,68% ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό 0,024 ευρώ ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,0228 ανά μετοχή).

Τέλος από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές των Πλ. Κρήτης (+4,61%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής 0,98 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,45 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 15,20 ευρώ.