Τραπεζικό ξέσπασμα έως 15% ωθεί προς τις 740 μονάδες το Χ.Α.

Τραπεζικό ξέσπασμα έως 15% ωθεί προς τις 740 μονάδες το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακό ξέσπασμα λαμβάνει χώρα στον τραπεζικό κλάδο στην πρεμιέρα του Απριλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που φαίνεται να ανοίγει το δρόμο ώστε οι τράπεζες να μπουν σε μια πιο σίγουρη τροχιά εξυγίανσης.

Ο νόμος αναμένεται να γίνει δεκτός από την Ε.Ε. κάτι που θα φανεί προσεχώς, με την εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ) ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 5 Απριλίου.

Γενικότερα η αγορά διαβάζει θετικά τις εξελίξεις καθώς όλο το σύστημα δείχνει να μπαίνει σε μια τροχιά με κυριότερο στόχο την εξυγίανση και τον «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που είναι και ο κύριος καταλύτης για την αντίδραση του χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Έτσι, το Χ.Α. δείχνει στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος μετά από μια συσσώρευση αρκετών ημερών με μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ – πέρα από τις τράπεζες – υπάρχει και κινητικότητα από τις πολλαπλές επιχειρηματικές εξελίξεις και τις δημόσιες προτάσεις.

Στην αγορά το τελευταίο διάστημα λαμβάνει χώρα ένα μπαράζ δημοσίων προτάσεων και εξαγορών, καθώς μετά τη δημόσια πρόταση για την Κανάκης, ήρθε η κατάθεση δημόσιας προσφοράς για το ΙΑΣΩ από το αμερικανικό fund Oaktree, ενώ η Invel άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για το 32,6% της Πανγαία, έναντι 390 εκατ. ευρώ.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης κινείται ήδη σήμερα σε νέα υψηλά 6μήνου και στις 738 μονάδες με άνοδο 2,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 54 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, ξεχωρίζει με έμφαση η Πειραιώς που έφτασε να κερδίζει άνω του 16%, ενώ πλέον βρίσκεται στο +14,45%, η Εθνική κερδίζει περί το 11%, η Alpha Bank +8,18% και η Eurobank +2,68%.

Στον υπόλοιπο Large Cap πτωτικά κινούνται μόνο οι Aegean Airlines, Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, ενώ θετικά ξεχωρίζουν οι Grivalia Properties με άνοδο 4,46% - εξ αντανακλάσεως λόγω των εξελίξεων στην Εθνική Πανγαία δεδομένου ότι ανήκουν στον ίδιο κλάδο – η ΔΕΗ +3,93%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν και οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Lamda Development.

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου η Attica Bank ξεχωρίζει με άνοδο κοντά στο 7,5%, η AVAX είναι στο +5,71%, Τεχνική Ολυμπιακή +5%, Νηρέας +4,45%, MIG +2,85% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.