Με δύναμη πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με δύναμη πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά σχεδόν πέντε ετών ξεπερνώντας όχι μόνο τις 900 αλλά και τις 910 μονάδες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση εμφατικής επιστροφής των αγοραστών που με επιβλητικό τρόπο «σήκωσαν» την αγορά πολύ υψηλότερα, εν μέσω ανατροφοδοτούμενου ενδιαφέροντος και σημαντικού –για εορταστική περίοδο– τζίρο.

Ήταν μια συνεδρίαση εμφατικής επικράτησης των long που έκαναν επίδειξη δύναμης πιστοποιώντας ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο του momentum της αγοράς, οδεύοντας σ'' ένα εξαιρετικό κλείσιμο έτους, που αποδείχτηκε το καλύτερο της τελευταίας 20ετίας.

Με ισχυρή στήριξη από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap αλλά και την πολύ θετική συνδρομή των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε κάθε άλλο υψηλό του 2019, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου του 2015!

Πιο αναλυτικά, με κίνηση μόνιμα σε θετική τροχιά η αγορά κινήθηκε με ανατροφοδοτούμενη δυναμική κλιμακώνοντας τα κέρδη της προοδευτικά, με το Γενικό Δείκτη να κορυφώνει στα υψηλά ημέρας και στις 912,52 μονάδες με ράλι +2,29%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 892,01 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα. Το γράφημα του Γ.Δ. είναι εξαιρετικό για τους long, αφήνοντας άριστες παρακαταθήκες, αλλά βεβαίως, η επόμενη συνεδρίαση είναι την προσεχή Παρασκευή.

Το σημερινό ξέσπασμα ήρθε και λόγο της υπερπίεσης στο φινάλε της συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και λόγω του ότι η αγορά ήταν «καθαρή» τεχνικά ενώ είχε φλερτάρει και την περασμένη εβδομάδα με τη διάσπαση των 900 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα δύο φορές πάνω από αυτό το όριο.

Έχοντας «καθαρίσει» με το κλείσιμο παραγώγων της Παρασκευής που έφερε αναταράξεις αλλά και με το rebalancing με αφορμή τις αλλαγές στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE και EuroStox, η αγορά σήμερα εξ αρχής έδειξε απελευθερωμένη τεχνικά και ψυχολογικά, οπότε ο Γενικός Δείκτης επανήλθε με χαρακτηριστική ευκολία πάνω από τις 900 μονάδες.

Μένει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις πως θα λειτουργήσει η αγορά, καθώς επαναλαμβάνουμε ότι η κατοχύρωση πρέπει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες των δύο συνεδριάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι νομοτελειακή η... ανοδική κατεύθυνση της αγοράς, η οποία είναι «καταδικασμένη» να ακολουθήσει τα πολλά και ενδιαφέρονται που λαμβάνουν χώρα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Αποδόσεις κρατικών ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου μετά από πολλά χρόνια, εκδόσεις ομολόγων εισηγμένων και μη εταιρειών, πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και μεγάλη κινητικότητα στις τράπεζες όπου «καθαρίζουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο και για τη νέα χρονιά.

Ο FTSE 25 είχε επίσης εκπληκτική συνεδρίαση σήμερα κλείνοντας στις 2.287,71 μονάδες με άνοδο 2,32% στο υψηλό ημέρας, οπότε μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα επιβεβαιώσει τον έλεγχο της ζώνης μεταξύ 2.250 – 2.270 μονάδων μετά από χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο και για τον Γενικό Δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 870,46 μονάδες με άνοδο 1,98%, υστερώντας το τελευταίο διάστημα έναντι Γ.Δ. αλλά και FTSE 25, δεδομένου ότι βρίσκεται αρκετά κάτω από το υψηλό τελευταίων ετών και τις 924,17 μονάδες που βρέθηκε στις 18 Νοεμβρίου (ενδοσυνεδριακά). Εξαιρετική συνεδρίαση είχε και ο Mid Cap που έκλεισε στις 1.198,98 μονάδες με άνοδο 2,65% πραγματοποιώντας την καλύτερη συνεδρίαση από τις 22 Οκτωβρίου όταν και είχε σημειώσει ράλι +3,29%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,19 εκατ. ευρώ, με τα 16,25 εκατ. ευρώ ήτοι το 24% του συνόλου σε πακέτα. Το μεγαλύτερο ήταν στη ΓΕΚ Τέρνα όπου άλλαξαν χέρια 2.070.000 μετοχές με την αξία της συναλλαγής στα 14,53 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 97.014.940 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda Development, ονομαστικής αξίας 0,30 η καθεμία, που προέκυψαν από τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας «χτύπησε» το… καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Χ.Α. με αφορμή το μεγάλο αυτό γεγονός και την 4η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Η μετοχή της Lamda ξεχώρισε εξ αρχής της συνεδρίασης φτάνοντας έως το +4,89% και τα 8,36 ευρώ, ενώ στο τέλος βγήκαν κάποιες πωλήσεις, με τον τίτλο στο +1,76% και στα 8,11 ευρώ, με όγκο 778.055 τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis έκλεισαν πτωτικά, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Σαράντης και ΟΛΠ. Κέρδη άνω του 4% είχε η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo και Πειραιώς, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.λπ.

Καμιά μετοχή του Mid Cap δεν έκλεισε αρνητικά, ενώ κέρδη άνω του 6% είχε η Quest Συμμετοχών, στο +5,65% η Τεχνική Ολυμπιακή, +4,83% η Profile, +3,57% η Ικτίνος, +3,73% η Κρι Κρι, +3,05% η Attica Bank και η Πλαστικά Θράκης, +2,63% η MIG κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 91 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι μόλις 20 που υποχώρησαν.