Με απώλειες άνω του 1% συνεχίζεται η συνεδρίαση το Χρηματιστήριο

Με απώλειες άνω του 1% συνεχίζεται η συνεδρίαση το Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας απώλειες 1,15% στις 626,06 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ο τζίρος μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ανικανοποίητη δείχνει μέχρι στιγμής να μένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από την πολιτική λύση που επιχειρείται στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς, καθώς από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύεται με απώλειες άνω του 1%, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 620,30 μονάδων.

Παρά τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης, διαπραγματευόμενες κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Ο περιορισμός των απωλειών για τον γενικό δείκτη, προήλθε κυρίως από τη διαγραφή απωλειών μερικών εκ των μη τραπεζικών μετοχών του FSTE 25, καθώς το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την ώρα, στρέφεται στις μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Σαράντη, και Τιτάνα, με τη μετοχή του Ελλάκτωρα να διαγράφει τις πρωινές του απώλειες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,50%, στις 738,73 μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό στις 722,87 μονάδες, με το σύνολο των μετοχών του κλάδου να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 4,97%, στα €0,04, με τη μετοχή της Alpha Bank να έχει πραγματοποιήσει πακέτο 250.000 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €1,71.

Ελαφρώς πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης, στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη να συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή του Ελλάκτωρα με 0,87%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με 2,56%. Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρείται για την ώρα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χθες, για τις μετοχές του δείκτη, με εξαίρεση τις μετοχές των: Aegean με 21.897 χιλ. τεμάχια, Motor Oil με 193.105 χιλ. τεμάχια, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με 2.530 χιλ. τεμάχια, και Σαράντη με 16.375 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή της Motor Oil πραγματοποίησε πακέτα 100.000 χιλ. τεμαχίων στις τιμές των €13,98 και €14,0.
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,823% (+6,19%), και η δεκαετία στο 7,741% (+2,76%).

Πηγή:Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να βρεθεί και πάλι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, δίνει ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 611 μονάδες (γραμμή ΑΒ). Κρίσιμη παραμένει η βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη, καθώς εμφανίζει αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, παραμένοντας κοντά στην πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, ενώ διατηρεί για την ώρα το σήμα αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,221 με απώλειες 3,91%, της Alpha Bank στα €1,70 με απώλειες 2,86%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,172 με απώλειες 4,97%, και της Eurobank στα €0,573 με απώλειες 3,21%.

Διατηρούνται οι πρωινές απώλειες για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται και πάλι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και τη στήριξη στα €4,5082. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 2,56% στα €4,56.

Ικανοποιητική και η σημερινή συμπεριφορά της Motor Oil, με τη μετοχή να βρίσκεται σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, και την αντίσταση στα €14,6703. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 0,14% στα €14,0.

Διέγραψαν τις πρωινές τους απώλειες τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή να συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και τη στήριξη στα €4,216. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €4,42.

Επανέρχονται σήμερα οι πιέσεις για την LAMDA Development, με τη μετοχή να διασπά πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και τη στήριξη στα €4,2593. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 1,33% στα €4,46.

Πιέσεις και για τη μετοχή της Grivalia Properties, με τη μετοχή να προσπαθεί να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με τη στήριξη στα €7,6958. Η μετοχή υποχωρεί 0,63% στα €7,90.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €23,26 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €1,82 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 33 κινούνται ανοδικά, 59 πτωτικά, και 13 παραμένουν αμετάβλητες.