Με απώλειες 4% έκλεισε η εβδομάδα για το πετρέλαιο

Με απώλειες 4% έκλεισε η εβδομάδα για το πετρέλαιο

Με απώλειες 4% έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, παρά την άνοδο που σημείωσε η τιμή του την Παρασκευή.

Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,58% στα 71,38 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται πως χτες η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 3%. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκονται οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο φέτος και το 2019, εν μέσω των οικονομικών κινδύνων που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Υπηρεσία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της ζήτησης το 2018 και το 2019 κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.

Στην ανάλυσή της η Υπηρεσία αναφέρει ότι η ζήτηση περιορίζεται από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στους καταναλωτές – ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές – καθώς και από την εξασθενημένη ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα στην Κίνα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.