Κορυφαίοι της τέχνης φέρνουν το «θερινό ηλιοστάσιο» στον Ειρμό

Κορυφαίοι της τέχνης φέρνουν το «θερινό ηλιοστάσιο» στον Ειρμό

Το ευρύχωρο υπόγειο του Ειρμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 17 & Καρόλου Ντηλ 1) είναι ένα σημείο που διαστέλλει αυτό που σχηματικά λέμε «ελεύθερος χρόνος». Το πέρασμα από την ιστορική αίθουσα με τις ευφάνταστες καλλιτεχνικές συναντήσεις, ανταποκρίνεται στο βλέμμα και τη διάθεση εκείνου που θέλει να «χαθεί» στους διαδρόμους της τέχνης, όπως ο τουρίστας σε έναν ξένο τόπο. Προσοχή εδώ: εννοούμε τον απαιτητικό θεατή, τον φιλότεχνο επισκέπτη που δεν συγκινείται με έργα που χαρίζονται στο βλέμμα, αλλά αποζητά ένα μάθημα αισθητικής αγωγής με πολλές κι ενίοτε παράδοξες σχέσεις. Με αυτό το αίσθημα μάλλον έστησε το «θερινό ηλιοστάσιο» ο Δημήτρης Τόλης που συνεχίζει μια καλή παράδοση στις εκθέσεις της πόλης.

Γιάννης Κουνέλλης

Μια σειρά 25 έργων-ενσταντανέ συμπλέκονται σε ένα πανοπτικό καλειδοσκόπιο. Σκηνές και ιστορίες που εξελίσσονται κάτω από έναν ήλιο θερινό, μέσα σε ένα φως εκτυφλωτικό που κάνει και το σκοτάδι να λάμπει. Είναι όλες στιγμές - πιθανώς στη διάρκεια μίας και μόνο ημέρας - κατά το μυστικό θερινό ηλιοστάσιο.

Γιάννης Μόραλης

Στον Ειρμό έχουν εμπιστευθεί έργα τους μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γαΐτης, Μυταράς και ο πρόσφατα χαμένος Φασιανός. Οι δεσμοί που χτίστηκαν με αυτούς τους δημιουργούς είναι πολύτιμοι και αναντικατάστατοι και πάνω σε αυτούς, βαθαίνουν οι σχέσεις με ανθρώπους του εγχώριου συστήματος της τέχνης – τους συλλέκτες και τους θεωρητικούς - που συνεργάζονται με την γκαλερί για εκθέσεις μουσειακού επιπέδου.

Αλέκος Φασιανός

Στην τελευταία έκθεση παρουσιάζονται έργα και χαρακτικά των Γκίκα, Γραμματόπουλου, Εγγονόπουλου, Ελύτη, Θεόφιλου, Μανωλίδη, Μόραλη, Μυταρά, Πρέκα, Σπεράντζα, Σταθόπουλου, Τέτση, Τσαρούχη, Τσόκλη, Φασιανού και Χαμπίδη σε συνομιλία με πάρεργα και παραλειπόμενα των Boissonnas, Cocteau και Κουνέλλη.

Το θερινό ηλιοστάσιο στον Ειρμό θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου.