Κοντά στις 700 μονάδες το Χ.Α. με νέα υψηλά 5μήνου

Κοντά στις 700 μονάδες το Χ.Α. με νέα υψηλά 5μήνου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση επιβεβαίωσης ότι οι long έχουν – σ'' αυτή τη συγκυρία – το απόλυτο κουμάντο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ήταν η σημερινή, όπου η αγορά έκλεισε σε νέα υψηλά 5μήνου, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει διαρκώς «μάχες» σε τεχνικό επίπεδο, εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές και επανατοποθέτησης της κερδισμένης ρευστότητας.

Η αγορά ποντάρει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στη μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό αντανακλάται από την αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων, ενώ υπάρχουν και διάφορες διεργασίες και εξελίξεις που ενισχύουν την κινητικότητα και ενισχύουν το momentum.

Στις τράπεζες υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα πιαστούν οι στόχοι στα NPEs, κάτι που προέβλεψε χθες και ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley ύστερα από συναντήσεις κορυφής στην Αθήνα, ενώ η προωθούμενη ρύθμιση στο ν. Κατσέλη κρίνεται θετική. Αύριο Τετάρτη θα δημοσιευτεί η αξιολόγηση της Ε.Ε., την Παρασκευή έχουμε την ετυμηγορία του οίκου Moody''s, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές μέσα στο επόμενο 15ήμερο μέσω 10ετούς ομολόγου.

Παράλληλα, κινητικότητα υπάρχει και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με εκδόσεις ομολόγων και άλλες διεργασίες. Η Aegean Airlines ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να βγει στις αγορές με ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, ενώ ομόλογο 300 εκατ. ευρώ δρομολογεί και η ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα καθώς φαίνεται πως πλησιάζει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ εξαιρετικά πάει και η συνεργασία με την Qualco για τη «μάχη» εισπράξεων απλήρωτων λογαριασμών, κάτι που έχει αποφέρει στην εταιρεία περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Τα στατιστικά και οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω διακυμάνσεων και εναλλαγών στα πρόσημα, κατάφερε και έκλεισε όχι μόνο στο υψηλό ημέρας και υψηλό 2019, αλλά και σε υψηλό πέντε μηνών! Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 692,84 μονάδες με άνοδο 0,88% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 685,48 μονάδες.

Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο είχε γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 707,92 μονάδες. Ήταν η 21η ανοδική συνεδρίαση στις 27 τελευταίες από τις 18 Ιανουαρίου, κάτι που επιβεβαιώνει το ακάθεκτο momentum της αγοράς, ενώ το θετικό είναι πως αρχίζει και αυξάνεται και ο τζίρος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αξία συναλλαγών έφτασε στα 84 εκατ. ευρώ με ισχυρό κρεσέντο τραπεζών, ενώ σήμερα έφτασε στα 52 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να κατεβάζουν ρυθμούς, διακινώντας τα 20 εκατ. εξ αυτών.

Μολονότι η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες, εντούτοις οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, το rotation των χαρτοφυλακίων και η επανατοποθέτηση της κερδισμένης ρευστότητας, συντηρεί τη δυναμική.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η ΔΕΗ που ξέσπασε ανοδικά σε ποσοστό 10,22% με όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια. Οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα, καθώς οι Πειραιώς και Eurobank ενισχύθηκαν κατά 2,77% και 5,26% αντίστοιχα, ενώ οι Εθνική και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 3,09% και 2,44%.

Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε με άνοδο άνω του 4% η Grivalia Properties, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Motor Oil και ΕΛΠΕ, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι OTE, Jumbo, Ελλάκτωωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Fourlis.
Στον Mid Cap απώλειες άνω του 3% είχαν οι Attica Bank και Ικτίνος, η MIG έχασε 2,92%, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι J&P Άβαξ, Νηρέας, AS Company, Κρι Κρι και Κλουκίνας Λάππας. Κέρδη είχαν οι Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πετρόπουλος, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές για τα τεχνικά δεδομένα

Η αγορά πλέον βρίσκεται σε κομβικά τεχνικά δεδομένα, καθώς αν κατοχυρώσει πειστικά την ευρύτερη περιοχή των 690-700 μονάδων, τότε αναβαθμίζει πολύ την εικόνα της.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνος δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.

Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Aenaon Markets Απόστολος Μάνθος, σημειώνει πως «επιτέλους, μετά από 136 μέρες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέβηκε το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 660 μονάδων δραπετεύοντας έστω και βραχυχρόνια από τα διαγραμματικά «κεσάτια» των 610 με 650 μονάδων».

Ο αναλυτής τονίζει πως «η ανοδική αυτή διαφυγή εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις δίνει το δικαίωμα στο δείκτη να ατενίζει τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 710 με 700 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν στη συνέχεια διαρραγεί με ισχυρό αγοραστικό τζίρο συναλλαγών θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, που μπορούν να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι του περασμένου καλοκαιριού, στις 742 με 780 μονάδες».