Κίνηση στις 635 μονάδες στο ΧΑ με στήριξη από FTSE 25 και τράπεζες

Κίνηση στις 635 μονάδες στο ΧΑ με στήριξη από FTSE 25 και τράπεζες

Ελεγχόμενης μορφής τεχνική αντίδραση βγάζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας τη στήριξη κυρίαρχων blue chips όπως ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Viohalco, Ελλάκτωρ κ.α. αλλά και των τραπεζών, με το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 635 μονάδων, ενώ σε ήπιο τέμπο κινείται ξανά ο τζίρος που διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum αντίδρασης που θα άλλαζε τα δεδομένα, απλώς κάποιες λίγες τοποθετήσεις σε «βαριά» χαρτιά του FTSE 25 αλλά και στις Εθνική και Alpha Bank. Η αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή, με το τζίρο σε αργό και σήμερα τέμπο, παρά το σχετικά καλό ξεκίνημα.

Στο 4ήμερο πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 2,62%, ο FTSE 25 έχασε 2,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 5,13%. Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά πέφτοντας έως τις 627,03 μονάδες (-0,37%), όμως βγήκαν κάποιες αγορές και πλέον διαπραγματεύεται στις 634 μονάδες με άνοδο 0,82%.

Η αξία συναλλαγών στην πρώτη ώρα συνεδρίασης άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από τέσσερις και πλέον ώρες διαμορφώνεται μόλις στα 17 εκατ. ευρώ, με το τέμπο να έχει ανακοπεί. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο τζίρος κατήλθε στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος κάτω από τα 12 εκατ. ευρώ σε μια από τις πλέον ρηχές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, ενώ χθες υπήρξε μικρή ενίσχυση των συναλλαγών στα 26,5 εκατ. ευρώ.

Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών είναι η παύση των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξελίξεις τόσο στο γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας, ώστε να διαμορφώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.

Στο χώρο του Large Cap κέρδη άνοδο άνω του 2% πλέον έχουν μετοχές όπως Σαράντης, Motor Oil, Εθνική, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Viohalco, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Fourlis.

Στον Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών είναι σε θετικό έδαφος, ενώ ξεχωρίζουν οι AVAX, Cenergy Holdings, ΟΛΘ, Profile, Intrakat, MIG και Attica Bank. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη σημειώνουν μετοχές όπως Κέκροπας, Mevaco, Revoil, Ιατρικό Αθηνών, Προοδευτική και Quality & Reliability.