Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία

Άνοδο κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις σχετικά με την δημιουργία του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 374,88 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,11%, με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών να οδηγεί την άνοδο, καθώς κατέγραψε κέρδη 1,7%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 13.058 μονάδες με κέρδη 0,86%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 5.073 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που σημείωσε σημαντικά κέρδη 2,04% και διαμορφώθηκε στις 6.280 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 20.437 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,13%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.296 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,45%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Sunrise Communications ενισχύθηκε κατά 27% αφότου η Liberty Global υπέβαλε προσφορά εξαγοράς για τον ελβετικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 6,8 δισ. ελβετικά φράγκα.

Στα μακροοικονομικά νέα, ύφεση ρεκόρ 20,4% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ».

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τον Μάιο υπήρξε ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.