Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, σήμερα και αύριο, αναμένοντας κάποια διατύπωση που θα αποκλιμακώσει την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,88% κλείνοντας στις 426,82 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 2%.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,66% στις 14.557,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 είχε άνοδο 0,80% στις 6.803,61 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 6,055,43 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κατέγραψε κέρδη 0,5% κλείνοντας στις 24.261,12 και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,26% στις 8.657,70.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται από σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ, θα προχωρήσει σε δηλώσεις αύριο βράδυ με τους επενδυτές να αναμένουν τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στις 74 μονάδες ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, από 69,6 τον Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW). 

Την ίδια ώρα, οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας στις 76,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε στις -61,0. 

Στις επιμέρους μετοχές, η Varta κέρδισε 14%, μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία ξεκινά την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση. Η Zalando και η Iliad κέρδισαν 5% και 4,5% αντίστοιχα, μετά τις ανακοινώσεις των ισχυρών ετήσιων αποτελεσμάτων τους. Στον αντίποδα, η μετοχή της MorphoSys σημείωσε «βουτιά» 10%.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα που εξετάζουν οι επενδυτές, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες,  μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά την αναφορά «ενδεχόμενων» παρενεργειών, αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση του εμβολίου με περιστατικά που καταγράφηκαν.