Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά την παραίτηση Τζόνσον και τα πρακτικά της Fed

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά την παραίτηση Τζόνσον και τα πρακτικά της Fed

«Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της Fed που δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί και οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει η κανονικότητα στις οικονομίες. Παράλληλα, προβληματίζονται από τον κίνδυνο ύφεσης, στον οποίο αναφέρθηκε το ΔΝΤ» αναφέρει το CNBC.  Την ίδια στιγμή αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν πως στην ανοδική αυτή αντίδραση συμβάλλει και η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το κλίμα ο Dax ενισχύθηκε 1,97%, ο FTSE 1,14%, ο CAC 1,60% και ο Stoxx 600 1,88%. Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων το δεκαετές βρετανικό ομόλογο και η στερλίνα ενισχύεται.

Ειδικότερα, η στερλίνα από το 0,86 του ευρώ, στο 0,85, ενώ κινείται στο 1,994 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας αύξηση 0,6%. Την ίδια στιγμή η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου βρίσκεται σε χαμηλό πέντε εβδομάδων στο 2,1%. 

Στα άλλα οικονομικά νέα, την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση μιας οικονομίας που εμφανίζεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν χθες. Τα μέλη είπαν ότι η συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα να σηματοδοτήσει μία νέα κίνηση στα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη κίνηση από τους κεντρικούς τραπεζίτες για τον έλεγχο των αυξήσεων του κόστους ζωής που πλέον κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, μεταδίδει το CNBC.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», αναφέρεται στα πρακτικά της Fed.

Σε άλλα οικονομικά νέα το ΔΝΤ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν «σκοτεινιάσει σημαντικά» από τον Απρίλιο και ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος λόγω των αυξημένων κινδύνων.