Κέρδη στην Wall στον απόηχο του «κραχ» της Τετάρτης

Κέρδη στην Wall στον απόηχο του «κραχ» της Τετάρτης

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι προσπάθειες των επενδυτών για αναστροφή του κλίματος μετά την «βουτιά» κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης στέφθηκαν με επιτυχία, παίροντας σε μεγάλο βαθμό ώθηση τόσο από την αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο του έτους, όσο και από τη νέα μείωση των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 140 μονάδων ή 0,52% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 26.659 μονάδες,

Σημαντικά κέρδη 1,19% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 3.310 μονάδες, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο, που κατέγραψε άνοδο άνω του 1%, ενώ κέρδη κατέγραψαν έξι από τους συνολικά έντεκα επιμέρους τομείς του δείκτη.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,64% και έκλεισε τη συνεδρίαση στις 11.185 μονάδες.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μέσα στο 2020, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη άνω του 25%, ο S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 3%, ενώ ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 5% από την αρχή του έτους.

Στο ταμπλό, κέρδη 1,5% κατέγραψε η μετοχή της Amazon, ενώ άνοδο άνω του 3,5% κατέγραψε και η μετοχή της Apple, εν αναμονή των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου της εταιρείας μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Παράλληλα, «άλμα» 5% σημείωσε ο τίτλος της Neflix, μετά την ανακοίνωση της εατιρείας πως θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους για τους συνδρομητές στις ΗΠΑ.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παραμένει σε αρνητικό πεδίο, καθώς τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, λίγες μόνο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, καθώς οι φόβοι για νέα καθολικά lockdown αυξάνονται.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη περισσότερες από 80.000 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό, με τις νέες νοσηλείες και τις διασωληνώσεις να σημειώνουν αύξηση σε μία σειρά από Πολιτείες.

Από την άλλη, αισιοδοξία προκάλεσε η ανακοίνωση πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 33,1%, καθώς το πακέτο των 3 τρισ. δολαρίων που δόθηκε από το Κογκρέσο στους Αμερικανούς για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας τροφοδότησε ιστορικές καταναλωτικές δαπάνες.

Το +33,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαδέχτηκε το -31,4% του δευτέρου τριμήνου, ενώ η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από την εκτίμηση του για αύξηση 32% που έδιναν οι αναλυτές. Το προηγούμενο ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και αυξήθηκε 16,7% το πρώτο τρίμηνο του 1950.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι θετικά ήταν και τα νέα στις ΗΠΑ και για τον κλάδο της εργασίας, καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου υποβλήθηκαν μεν 751.000 νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ωστόσο ο αριθμό κυμάνθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι θα υπάρξουν 778.000 νέοι άνεργοι.