Με θετικό πρόσημα έκλεισε η Wall - Στα ύψη το φυσικό αέριο

Με θετικό πρόσημα έκλεισε η Wall - Στα ύψη το φυσικό αέριο

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ηWall Street ύστερα από μια συνεδρίαση με έντονες μεταβολές, καθώς δεν έχει κατευναστεί η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 194 μονάδες (+0,64%), στις 30.677 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 179 μονάδων (+1,62%), στις 11.232  μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, έκλεισε με άνοδο 35,84 μονάδων (+0,95%), στις 3.795 μονάδες.

Με  απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τον Dax να υποχωρεί 1,76%, τον FTSE 0,97%, τον CAC 0,56% και τον Stoxx 600 0,82%. Mε οριακές απώλειες 0,03% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 836,23 μονάδες.  

Oι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο και ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία που φαίνεται πλέον πως είναι αρκετά πιθανό. Τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο δοκιμάζει πάλι η τιμή του φυσικού αερίου σπέρνοντας ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Την ώρα που η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της έλλειψης του συγκεκριμένου καυσίμου σε περίπτωση που η μείωση των πωλήσεων από τη Ρωσία αποδειχθεί μονιμότερη του προσωρινού, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα στην πιο δύσκολη στιγμή.

Η Γερμανία εισήλθε σήμερα Πέμπτη στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία στάδια, λόγω της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη ρήτρα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου στους πελάτες. Για «οικονομική επίθεση από τον Πούτιν» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ για να σταματήσει τον πληθωρισμό αλλά ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στο να φέρει τις τιμές υπό έλεγχο παρόλο που κάτι τέτοιο δημιουργεί τον κίνδυνο οικονομικής κάμψης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα».

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερα από το επίπεδο-στόχο της Fed του 2% και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία PIMCO προειδοποίησε χθες ότι η πολιτική νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια υπάρχει 40% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ και 25% πιθανότητα αυτό να συμβεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ουσιαστικά από τα τέλη του 2021», ανέφερε ο οίκος Fitch Ratings, που αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 2,9% τον Ιούνιο από 3,5% τον Μάρτιο. 

Το πετρέλαιο υποχωρεί, ενώ στις τάξεις των επενδυτών επικρατεί ανησυχία την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών ως προς τα επιτόκια που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση και κατά συνέπεια μείωση της ζήτησης για καύσιμα.

Σε αυτό το κλίμα, το brent υποχωρεί 1,21% στα 110,39 δολάρια και το WTI 1,33% στα 104,78 δολάρια. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC οι αγορές πετρελαίου παραμένουν υπό καθεστώς πίεσης με το βλέμμα όλων να στρέφεται στις Κεντρικές Τράπεζες και τις επόμενες κινήσεις τους.

Μικρά κέρδη κατέγραψε σήμερα η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης εν μέσω του ράλι του πληθωρισμού αλλά και της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που έχουν οι υιοθετήσει οι κεντρικές τράπεζες με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 2% με τον δείκτη της τεχνολογίας Hang Seng Tech να ενισχύεται κατά 2,59% με τη μετοχή της Alibaba να κάνει άλμα 6,5%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, οι δείκτες στην αρχή της συνεδρίασης πάσχιζαν να βρουν κατεύθυνση, ωστόσο τις απογευματινές ώρες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με τον Shanghai Composite να κερδίζει 1,05% και τον Shenzhen να ενισχύεται κατά 1,22%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,17% και ο Topix κινήθηκε οριακά θετικά. Στην Αυστραλία τα κέρδη του S&P/ASX 200 έφτασαν το 0,42% και στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,75%.

Στα μάκρο της ημέρας, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πληθωρισμό 3,6% για τον Μάιο με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση 3,5%

Τέλος, στα πολύτιμα μέταλλα ο χρυσός χάνει 0,45%, το παλλάδιο 0,65%, το ασήμι 1,57% και η πλατίνα 2,13%.