Κέρδη για τη Wall Street με «καύσιμο» την ενέργεια

Κέρδη για τη Wall Street με «καύσιμο» την ενέργεια

Συνεχίζει να καταγράφει κέρδη στην εβδομάδα των Χριστουγέννων η Wall Street όπως παραδοσιακά συμβαίνει τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Σήμερα οι τρεις βασικοί δείκτες, δέχτηκαν την ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας ( +4,2%)  που ανέκαμψε λόγω του άλματος στις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, σήμερα δημοσιεύτηκαν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που αξιολογήθηκαν θετικά από τους επενδυτές καθώς δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και βαδίζει τον δρόμο της ανάκαμψης.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 186 μονάδες (1,07%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.603 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 45 μονάδων ( 0,90%) και έκλεισε στις 5.046 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε επίσης 25 μονάδες (1,23%) τερματίζοντας τις συναλλαγές  στις 2.064 μονάδες.

Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, η συνεδρίαση της Wall Street θα ολοκληρωθεί στις 8μμ ώρα Ελλάδος και θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα.

Στον S&P 500, που βρέθηκε σε θετικό έδαφος για το 2015, οι έξι πρώτες σε κέρδη μετοχές από τους κλάδους της ενέργειας και των υλικών, κατέγραψαν κέρδη ξεπερνώντας το 10%. Για τον Dow Jones, ήταν η ένατη διαδοχική ημέρα που σημείωσε κέρδη εκφρασμένα σε τριψήφιες μονάδες και 15η φορά για αυτό το μήνα. Ο Nasdaq έχει κερδίσει 6,5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών στοιχείων, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για το Νοέμβριο κατά 0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου. Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα εισοδήματα κατά το ίδιο ποσοστό. Αν και η αύξηση του εισοδήματος έχει αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό από πέρυσι, οι Αμερικάνοι δεν έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους με τον ίδιο ρυθμό. Οι δαπάνες προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, έχουν αυξηθεί κατά 2,5% τους τελευταίους 12 μήνες ενώ τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί κατά 3,5%.  Το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ βρίσκεται στο 5,5% και παρέμεινε κοντά στα υψηλά τριετίας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως ο δείκτης πληθωρισμού PCE που παρακολουθεί η Fed σημείωσε ετήσια αύξηση 0,4% από το Νοέμβριο του 2014, που αποτελεί τη μεγαλύτερη από το τέλος του περασμένου έτους. Ο βασικός δείκτης PCE εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας κέρδισε 1,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο ενώ έμεινε αμετάβλητος από τον Οκτώβριο.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν το Νοέμβριο , στο χαμηλότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σε έναν τομέα της οικονομίας που έδειχνε να αναπτύσσεται. Ωστόσο οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο τομέας αυτός βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την άνθιση. Η μείωση του 10,5% το Νοέμβριο με προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό στα 4,76 εκατ., σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, αποτελεί ένα είδος «ανωμαλίας» που είχε να εμφανιστεί από τον Ιούλιο του 2010 που είχαν αρθεί οι φορολογικές ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά παρέμειναν αμετάβλητες για το Νοέμβριο μετά την αύξηση 2,9% που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η ζήτηση ήταν ισχυρή σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. Οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά αυξήθηκε κατά 1,5%, που όμως αντισταθμίστηκε από την πτώση των παραγγελιών κατά 22,2% στα εμπορικά αεροσκάφη.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Nike κέρδιζε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 3% μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο έχασε τελικά 2,38%.

Η μετοχή της Celgene Corp έκανε άλμα 9,83% μετά την ανακοίνωση ότι προχώρησε σε συμβιβασμό μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για πατέντες ευρεσιτεχνίας για το κυριότερο φάρμακό της για τον καρκίνο του αίματος.

Στον ίδιο κλάδο, η μετοχή της Adamas Pharmaceuticals Inc εκτοξεύτηκε κατά 82,98 % μετά την ανακοίνωση πως οι δοκιμές ενός φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον ήταν θετικές.

Η Micron Technology Inc έχασε 2,22% καθώς η εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ ανακοίνωσε μειωμένα έσοδα κατά 27% για το πρώτο τρίμηνο χρήσης.