Κέρδη για τη Wall Street - Στο επίκεντρο η αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια

Κέρδη για τη Wall Street - Στο επίκεντρο η αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια της Wall Street καθώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πιθανή λειτουργία ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επιβαρύνουν το επενδυτικό αίσθημα.

Στο σύνολο της η Wall Street από την αρχή της εβδομάδας έχει καταγράψει απώλειες άνω του 5% καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων που ενδέχεται αν επηρεάσουν αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed έχει πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, ενώ υπολογίζει άλλες δύο για το 2019.

Ειδικότερα, παρά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προέβλεψε θα γίνουν ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019, αν και όχι τρεις όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. Σημειώνεται δε, ότι την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί η τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας (κατά 0,25%) για το 2018, και ένατη από το 2015.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση Πάουλ δείχνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αμερικανική οικονομία, οι επενδυτές διατηρούν ανησυχίες για την πορεία που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2019, εκτιμώντας ότι η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις όποιες «αρρυθμίες» εμφανίσει.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αντί για 3,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο είχε προηγουμένως αναφερθεί και οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Σ'' αυτό το κλίμα, αύξηση στα κέρδη του εμφανίζει ο βιομηχανικός δείκτης Dow 30 κατά 0,50% στις 22.848 μονάδες, ενώ το ίδιο θετικό κλίμα κινείται και ο S&P 500 που ενισχύεται κατά 0,47% στις  2.470 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα παρουσιάζει και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει κατά 0,28% στις 6.541 μονάδες.