Κέρδη 0,42% με τραπεζικό ράλι άνω του 3%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Κέρδη 0,42% με τραπεζικό ράλι άνω του 3%

Τραπεζικό ράλι πυροδότησε η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, εκτοξεύοντας παράλληλα στα ύψη τη μεταβλητότητα της αγοράς. Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης προσπάθησε να πιάσει τις 830 μονάδες, καταγράφοντας μία τεχνική αντίδραση την οποία περίμεναν οι αναλυτές καθώς πολλές μετοχές ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Όμως σταδιακά η διολίσθηση λόγω απουσίας αγοραστών έδωσε τη θέση της στην αρχική ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα λίγο πριν την δημοσίευση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί και οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Με την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύτηκε και από οριακά θετικός πήγε στο +4,27% που ήταν και το υψηλό ημέρας. Η κίνηση των τραπεζών οδήγησε το γενικό δείκτη πάνω από τις 830 μονάδες και με άνοδο 1,12%. Η κίνηση όμως δεν είχε διάρκεια αφού από τη μία οι τράπεζες περιόρισαν κάπως την άνοδο και από την άλλη εμφανίστηκαν σημαντικοί πωλητές σε άλλα βαριά χαρτιά, όπως Jumbo, Motor Oil, Τιτάν κ.α. Τελικά ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,33% και ο γενικός δείκτης μόλις 0,42%, κλείνοντας στις 825,9 μονάδες με τζίρο περί τα 62 εκατ. ευρώ αλλά με σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές (12,5 εκατ. ευρώ).

Στην Ευρώπη, επίσης καταγράφονταν υψηλές διακυμάνσεις με τον DAX να πηγαίνει ακόμα και στο -1,78% και να προσπαθεί στη συνέχεια να περιορίσει τις απώλειες με τη βοήθεια και της Wall Street. Στην Αμερική ο πρόεδρος της FED είπε πως θα συνεχιστεί η μάχη με τον αμερικανικό πληθωρισμό μέχρι να «γίνει η δουλειά».

Στην εικόνα των επιμέρους μετοχών στις πρώτες θέσεις των ανοδικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών με την Πειραιώς να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 4,75%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +4,59%, την Εθνική να ενισχύεται κατά 3,17% και τη Eurobank κατά 1,96%. Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν επίσης ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, μεγάλες απώλειες 3,20% κατέγραψε η Jumbo, 2,27% η Motor Oil, 2,15% η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και 2,09% η Τιτάν με αποτέλεσμα να περιοριστεί η άνοδος του Γενικού Δείκτη. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο σε επιμέρους μετοχές ενώ οι τηλεδιασκέψεις δίνουν επικαιροποίηση των εκτιμήσεων.

Πριν από λίγο η διοίκηση του ΟΠΑΠ μείωσε την εκτίμηση για τα EBITDA της φετινής χρήσης στα 700 εκατ. ευρώ από 720 εκατ. ευρώ καθώς δεν υπάρχει βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ διατήρησε τη δέσμευση για διανομή μερίσματος πάνω από 1 ευρώ, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι υψηλότερο της προηγούμενης χρήσης. Η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε 0,69% ενώ τονίζεται πως οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ για τα EBITDA του 2022.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Αττικής ενισχύθηκε 19,23%, η ΑΝΕΚ κατά 8,80%, η Lavipharm κατά 8,51% και η Μουζάκης κατά 7,35%. Η Epsilon Net μετά από 9 πτωτικές κατέγραψε την πρώτη ανοδική κατά 4,96%, ενώ από τις ανοδικές ξεχώρισε η Cenergy επίσης με άνοδο 3,44%. Απώλειες κατέγραψαν SATO, Επίλεκτος, Moda Bagno, Space και Entersoft.