Ισορροπία short και long στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων

Ισορροπία short και long στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση άμυνας, συντήρησης δυνάμεων, διακράτησης θέσεων, αλλά και επιλεκτικών κινήσεων περιορισμένου ρίσκου ήταν αυτή της Τετάρτης για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ήταν μια συνεδρίαση συμβατή με τη γενικότερη εικόνα που παρουσίασαν και οι διεθνείς αγορές, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών και των ιδιαζόντων χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς, που αποτελεί μια εξαιρετικά ρηχή, περιφερειακή αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στη γνώριμή του περιοχή λίγο πάνω των 630 μονάδων και σε εύρος διακύμανσης μόλις εννέα μονάδων, επιβεβαιώνοντας αφενός την αδυναμία υπέρβασης των 650 μονάδων και αφετέρου το γεγονός ότι η ζώνη των 630 μονάδων είναι ένα σημείο που βγαίνουν άμυνες και αναχώματα.

Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 635,74 μονάδες με ανεπαίσθητες απώλειες 0,07% σε μια συνεδρίαση πολλαπλών εναλλαγών προσήμων. Παρόμοια εικόνα και στο δείκτη FTSE 25 έκλεισε στις 1.709,98 μονάδες με οριακή πτώση 0,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 815,72 μονάδες με απώλειες 0,87%.

Η αξία συναλλαγών της συνεδρίασης ήταν αυξημένη σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης καθώς ανήλθε στα 30,42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφτασε στα 57,88 εκατ. τεμάχια με τα 45,7 εκατ. να διακινούνται στις τραπεζικές μετοχές.

Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή, όπως μεικτή ήταν και η εικόνα των τραπεζών. Πιέσεις 3,17% δέχτηκε η Alpha Bank, απώλειες 2,13% για την Coca Cola HBC, ενώ ήπια πτώση σημείωσαν τίτλοι όπως Grivalia, Jumbo, Aegean Airlines, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ που μετά τις χθεσινές πιέσεις ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,48%, ο ΟΤΕ έκλεισε με άνοδο 1,73%, στο +1,66% η Folli Follie, +1,65% τα ΕΛΠΕ, +1,39% η ΔΕΗ, +1,49% η Πειραιώς, +1,03% η Σαράντης και η ΓΕΚ Τέρνα +0,89%.

Ισχυρές απώλειες 12,12% είχε η Attica Bank στην οποία διακινήθηκαν 13,4 εκατ. τεμάχια, ενώ στην Πειραιώς διακινήθηκαν 18,77 εκατ. τεμάχια.

Στο σύνολο της αγοράς πράξεις έκαναν 121 μετοχές με περίπου 100 τίτλους να μην ανοίγουν στο ταμπλό. Από τις 121 μετοχές, οι 48 έκλεισαν με άνοδο και οι 51 με πτώση, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν αμετάβλητες.

Στην αγορά έγιναν σήμερα και έξι πακέτα μικρού εκτοπίσματος σε τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Jumbo, με την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών συνολικά να φτάνει στα 2,36 εκατ. ευρώ.

Απουσιάζει το momentum από την αγορά

Είναι σαφές ότι από την ελληνική αγορά απουσιάζει το momentum και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σαφής αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 650 μονάδων, επίπεδα που αποτελούν τα υψηλά έτους (658,99).

Δύο φορές ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει αυτή τη ζώνη των 650 μονάδων, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στις αρχές του μήνα που φεύγει, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς τα πάνω.

Από την άλλη πλευρά, με την αγορά να έχει χαμηλά έτους στις 420,82 μονάδες από τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016, για πολλούς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν. Πάντα βεβαίως μιλώντας σε πλαίσιο… κανονικότητας, δηλαδή χωρίς καμιά εκτός προγράμματος… εκτροπή δραματικού τύπου.

Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί διαχειριστές τηρούν άμυνα και στάση αναμονής, περιμένοντας να βελτιωθεί η μεγάλη εικόνα, δηλαδή να μειωθεί το ρίσκο χώρας και να υπάρξει το έλασσον της κανονικότητας και το ελάχιστο της πολιτικής σταθερότητας.

Όσο ελκυστικές μετοχές και να υπάρχουν σε μια χρηματιστηριακή αγορά, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία και οι επιλογές πολλαπλές, κανένας διαχειριστής δε ρισκάρει υπέρμετρα, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια και country risk.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν ελκυστικές μετοχές, τίτλοι εταιρειών με εξωστρέφεια, διεθνοποιημένο προφίλ, μικρή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά και γενικώς «αφεντικά» στον κλάδο τους και διεθνώς. Πρόκειται για μετοχές που μπορούν να σύρουν το… κάρο της αγοράς στην επόμενη ανοδική κίνηση, αν και εφόσον ισχύσουν οι παράμετροι που αναφέρουμε πιο πάνω.