«Ρεφάρει» τις απώλειες του Σεπτέμβρη στο φινάλε του 9μήνου το Χ.Α.

«Ρεφάρει» τις απώλειες του Σεπτέμβρη στο φινάλε του 9μήνου το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την όγδοη ανοδική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες πραγματοποίησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας και για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Χωρίς να αλλάξει κάτι δραματικά στην ευρύτερη αγορά από πλευράς καταλυτών, είναι σαφές ότι – έστω και αντανακλαστικά – η αγορά διόρθωσε ορισμένες πτωτικές στρεβλώσεις του πρώτου 15ημέρου του Σεπτέμβρη, που είχαν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε χαμηλό 17 μηνών και τον τραπεζικό σε χαμηλό σχεδόν δυόμισι ετών.

Η αντίδραση της αγοράς το τελευταίο διάστημα έγκεινται πρωτίστως στην παύση πωλητών παρά στον καταιγισμό αγορών, εξέλιξη όμως – που σε κάθε περίπτωση – είναι θετική για την αγορά. Αν θέλουμε να... βρούμε θετικούς καταλύτες για τη βελτιωμένη εικόνα της αγοράς αυτές τις ημέρες, τότε αυτοί εντοπίζονται στους εξής τρεις παράγοντες:

1) Κατ'' αρχήν στην κινητικότητα και στο «ξύπνημα» αντανακλαστικών που δίνουν οι καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αλλά και κάποιες σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. έργο διασύνδεσης της Κρήτης), κάτι που έδωσε ώθηση σε αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας να βγουν με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο (Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Cenergy Holdings, Κρι Κρι κ.α.).

2) Στις εισροές περίπου 70 εκατ. ευρώ που μπήκαν στην αγορά την περασμένη Παρασκευή λόγω των αναδιατάξεων στο δείκτη FTSE Roussell που «άπλωσε» τη ρευστότητα στις χώρες που είναι στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων.

3) Η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls μετά από σχεδόν 39 μήνες, όπως και να ''χει, είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο – για όλη την οικονομία, την κατανάλωση, την επιχειρηματικότητα αλλά και την καθημερινότητα των πωλητών γεγονός. Πρόκειται για μερική επιστροφή στην... κανονικότητα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντέδρασαν έως και +4,07%.

Ντεμαράζ αγοραστών στο κλείσιμο

Σήμερα Πέμπτη λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 707,92 μονάδες με άνοδο 0,86% που ήταν και το υψηλό ημέρας, εικόνα που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, δεδομένου ότι στο 90% της διάρκειας της συνεδρίασης ο Γ.Δ. κινούνταν πέριξ των 700 μονάδων με μικρό volatility. Μάλιστα, μετά από αρκετές ημέρες, η αγορά σήμερα κινήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης πάνω από τις 700 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,17 εκατ. ευρώ με τα 5,96 εκατ. ευρώ, ήτοι το 14% σε πακέτα, ενώ η εικόνα τόσο στον Large Cap όσο και στο σύνολο της αγοράς, ήταν μεικτή. Στις τράπεζες, η Πειραιώς έμεινε αμετάβλητη, όμως η Eurobank έκλεισε με άνοδο 4,07%, η Alpha Bank +3,93% και η Εθνική +2,29%.

Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν μετοχές όπως ΟΛΠ +3,13%, Motor Oil +2,40%, Τιτάν +2,31%, Jumbo +2,05%, Τέρνα Ενεργειακή +1,41%, ΟΤΕ +1,19% και Μυτιληναίος +1,13%. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap καλή εικόνα είχαν οι MIG +3,13%, Υγεία +2,70% και Attica Bank +2,73%, ενώ υποχώρησαν οι ΕΥΑΘ, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτινος και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν οι Εβροφάρμα, CPI, Χαϊδεμένος, Γενική Εμπορίου, Newsphone, Επίλεκτος, Μαθιός, Έλτον και Μουζάκης. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Κυριακούλης, Κορδέλλου, Δρομέας, Centric, Κέκροπας, Ιατρικό Αθηνών, Profile, Inform Λύκος, Σελόντα και Κρέτα Φαρμ. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.