Νέο sell off σε ΕΤΕ - Πειραιώς, πιέσεις και στον FTSE 25

Νέο sell off σε ΕΤΕ - Πειραιώς, πιέσεις και στον FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με «κλειδωμένη» στο limit down την Εθνική και με σημαντικό ανεκτέλεστο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να τελεί υπό την ομηρία των διαδικασιών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της ανάγκης για ιστορικά μεγάλο discount. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με «ταγμένες» ρευστοποιήσεις, λόγω μεγάλου ανεκτέλεστου από χθες, με τους πωλητές να εστιάζουν πρωτίστως σήμερα στις ΕΤΕ και Πειραιώς.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ότι απορροφήθηκαν οι πιέσεις πρώτα στην Alpha Bank και κατόπιν και στη Eurobank, με τις δύο μετοχές πλέον να ενισχύονται 6,25% και 3,51% αντίστοιχα.

Ίσως αυτό να σηματοδοτεί και τη... σταδιακή αλλαγή πλεύσης – ίσως μόνο βραχυχρόνια – ορισμένων «παικτών», ώστε να υπάρχει... μαξιλάρι για νέες πιέσεις όταν μπουν οι νέες μετοχές. Άλλωστε, εδώ που έχουν φτάσει οι μετοχές, σε απολύτως εξευτελιστικά νούμερα, με ελάχιστους συγκριτικά τζίρους κάποιος μπορεί να αποκτήσει χιλιάδες τραπεζικές μετοχές!

Η μετοχή της Εθνικής έχει «κολλήσει» στο limit down και στο -30% στην τιμή των 0,2240 ευρώ, με όγκο 12 εκατ. τεμάχια και εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστο! Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 28,57% στα 0,015 ευρώ με όγκο άνω των 35 εκατ. τεμαχίων και σημαντικό ανεκτέλεστο, ενώ η Attica Bank υποχωρεί κατά 10% στα 0,009 ευρώ!

Όπως γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό, οι τράπεζες βιώνουν μια ανεπανάληπτη απαξίωση καθώς οι μετοχές στο ταμπλό τείνουν να «συναντήσουν» τις απαξιωμένες τιμές που θα γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, σ'' ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό ισοπέδωσης αποτιμήσεων και καταστροφής κάθε έννοιας επενδυτικής «λογικής».

Η πλήρης αποδόμηση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο καθρεφτίζει ανάγλυφα και ξεκάθαρα το τέλος εποχής για μια ολόκληρη ακραία τραπεζοκεντρική οικονομία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως από το '95 και μετά και πλέον χρεοκόπησε. Ο τραπεζικός κλάδος θα κληθεί να αναστηθεί από τις στάχτες του παράλληλα και σε άμεση συνάρτηση με την προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία και η χώρα να... γυρίσει το «παιχνίδι».

Χρηματιστηριακά, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αντέχει σε κριτική και σε άλλες τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, καθώς σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή μετοχική... μετάλλαξη. Η αιτία της ισοπέδωσης είναι οι σχεδόν... μηδενικές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου και τα τεράστια discount που πρόσφεραν οι διοικήσεις των εγχωρίων ιδρυμάτων στους ξένους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ΑΜΚ.

Λειτουργώντας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της καθυστέρησης της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών και μπροστά στον κίνδυνο – αν δεν γίνονταν εντός του 2015 οι ΑΜΚ – να υπάρξει (αναγκαστική) «συμμετοχή» των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, επιλέχθηκε ο δρόμος της... φωτιάς!

Με τέσσερις ΑΜΚ συγχρόνως και με τίποτα δεδομένο, ή προεξοφλημένο, οι διοικήσεις των τραπεζών τα έδωσαν... όλα στους ξένους μετόχους, επιλέγοντας το δρόμο της άνευ οικονομικών όρων παράδοσης! Έτσι, μέσα σε μια... νύχτα, άλλαξε όλο το «μωσαϊκό» μετόχων των τραπεζών, σε ένα ιστορικής έκπτωσης αλισβερίσι!

Και επαναλαμβάνουμε ότι η εικόνα δε σηκώνει κριτική ή άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση, καθώς πλέον οι αποτιμήσεις μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν πέσει σε πρωτοφανή – για όλη την ιστορία του Χ.Α. - επίπεδα, εξαϋλώνοντας κατ'' απόλυτο τρόπο τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών!

Θυμίζουμε ότι η τιμή διάθεσης για τη μετοχή της Alpha Bank ορίστηκε στα 0,04 ευρώ, της Eurobank ορίστηκε στο 1 λεπτό, της Εθνικής στα 2 λεπτά, ενώ της Πειραιώς φαίνεται πως θα οριστεί στα 0,0030 ευρώ!

Εύλογα – όσο και αν υπάρχουν κάποιες στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips ο Γενικός Δείκτης κρεμά χαμηλότερα σήμερα ευρισκόμενος στις 658 μονάδες με πτώση 1,77%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 172 εκατ. τεμάχια. Σήμερα είχαμε και τη λήξη στα παράγωγα, των συμβολαίων Νοεμβρίου με τις δημοπρασίες να γίνονται από 13:45 έως 14:00 μ.μ. εντείνοντας τις πιέσεις στην αγορά...

Πιο αναλυτικά, κλιμακώθηκε η πίεση σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ -3,40%, ΟΤΕ -2,43%, Folli Follie -4,26%, Aegean Airlines -3,48%, ΕΛΠΕ -2,24%, ΕΧΑΕ -2,22%, Τιτάνας -3,17%, ενώ ανεπαίσθητες στηρίξεις παρέχουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Jumbo και Ελλάκτωρ. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 με πτώση.