«Κατρακύλα» 660 μονάδων για τον Dow Jones λόγω Apple

«Κατρακύλα» 660 μονάδων για τον Dow Jones λόγω Apple

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς η Apple προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του α'' τριμήνου του 2019 θα είναι χαμηλότερες των εκτιμήσεων, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων του iPhone αλλά και των αυξανόμενων πιέσεων που ασκούνται στην αγορά της Κίνας.

Σε επιστολή του προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, σημείωσε πως «ενώ περιμέναμε ορισμένες προκλήσεις σε βασικές αναδυόμενες αγορές, δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος των εσόδων μας, και πάνω από το 100% της ετήσιας παγκόσμιας πτώση εσόδων σημειώθηκε στις πωλήσεις των iPhone, Mac και iPad στην Κίνα».

Σ'' αυτό το τοπίο, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 660 μονάδες ή 2,83%, καθώς οι μετοχές της Apple υποχώρησαν σχεδόν 10% και σημείωσαν χαμηλό 52 εβδομάδων.

Ο S&P 500 έχασε 2,54%, καθώς ο τομέας της τεχνολογίας κατέγραψε απώλειες 3,1%. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 3% στις 6.463 μονάδες και πάλι λόγω της Apple.

«Οι απώλειες αυτές προσθέτουν κι άλλες ανησυχίες ως προς την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Τζεφ Κίλπουργκ, διευθύνων σύμβουλος της KKM Financial.

Στα εταιρικά νέα, η εταιρεία Bristol-Myers Squibb Co προχωρά στην εξαγορά της Celgene Corp, καταβάλλοντας το ποσό των 74 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, σε μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία του φαρμακευτικού κλάδου. 

Στο μακροοικονομικά νέα, στο υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα των Ευχαριστιών αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του 2018.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που έκαναν αίτηση πρώτη φορά για τη λήψη επιδόματος αυξήθηκε κατά 10.000 με το σχετικό προσαρμοσμένο μέγεθος να ανέρχεται στις 231.000. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 218.000 αιτήσεις.