Ισχυρή διόρθωση στο ΧΑ μετά τα υψηλά 13 μηνών

Ισχυρή διόρθωση στο ΧΑ μετά τα υψηλά 13 μηνών

Κατοχύρωση κερδών τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, μια εξέλιξη ασφαλώς θεμιτή, ύστερα από τα ιλιγγιώδη κέρδη των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, που έφεραν την αγορά σε υψηλά 13 μηνών.

Η αγορά ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς θυμίζουμε πως στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύεται άνω του 14% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ δεκάδες μετοχές από το χώρο του Large Cap αλλά και του Mid Cap έχουν αποδόσεις διψήφιου ποσοστού, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%.

Ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές είναι πολύς και ασφαλώς η αγορά δεν μπορεί να κινείται μόνιμα προεξοφλητικά για τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, σε ένα περιβάλλον που διεθνώς είναι διαταραγμένο λόγω των διαρκών νέων επεισοδίων στη «μάχη» του εμπορικού πολέμου.

Πάντως, η αγορά των ομολόγων συνεχίζει την αποφόρτιση, με τις αποδόσεις να καταγράφουν νέα χαμηλά σήμερα, δείχνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο momentum της προεξόφλησης των τελευταίων ημερών.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 819 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 35 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας στο ίδιο ενισχυμένο προφίλ των τελευταίων συνεδριάσεων.

Θυμίζουμε πως χθες, πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 138,18 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις καθώς υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 6%, άνω του 4% υποχωρεί η Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ η Εθνική χάνει 2,83%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, διόρθωση άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως Motor Oil και ΕΧΑΕ, ενώ πιέσεις δέχονται και οι ΔΕΗ, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.

Σε θετικό έδαφος στον FTSE 25 είναι μόνο οι Coca Cola HBC, Cenergy Holdings, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Fourlis.

Στον Mid Cap, η Attica Bank συνεχίζει το ράλι της καθώς κερδίζει εκ νέου 7,67% σήμερα, ενώ θετικά αντιδρούν οι Intrakat, Intracom Holdings, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή και Πετρόπουλος.

Η Intralot που χθες πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 14% σήμερα πιέζεται εκ νέου υποχωρώντας άνω του 3%, ενώ εύλογη διόρθωση καταγράφει και η MIG μετά το πρόσφατο ράλι που έχει κάνει. Διορθωτικά κινούνται επίσης οι AVAX και Κρι Κρι.

Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 50 που υποχωρούν.

Φωτογραφία intime news