Ισχυρή αντίδραση με κέρδη άνω του 2% στη Wall Street - Εκτόξευση 641 μονάδων για Dow

Ισχυρή αντίδραση με κέρδη άνω του 2% στη Wall Street - Εκτόξευση 641 μονάδων για Dow

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε  η Wall Street, με τον Dow να σημειώνει άλμα641 μονάδων, τον Nasdaq να κερδίζει 2,87% και τον S&P 500 2,46%. Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές με τον Dax να κερδίζει 0,20%, τον FTSE 0,42%, τον CAC 0,75% και τον Stoxx 600 0,45%. Την ίδια στιγμή με κέρδη 1,07%  έκλεισε το ΧΑ στις 840,69 μονάδες. Το brent ενισχύεται 1,38% στα 115,7 δολάρια και το WTI 2,02% στα 110,19 δολάρια. Πτώση 0,04% στο χρυσό και άλμα 3,19% στο παλλάδιο. Στα 125,7 ευρώ το φυσικό αέριο με κέρδη 4,2%. 

Άλμα στους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street μετά από μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές απώλειες αλλά και την απόφαση της Fed να κινηθεί πιο επιθετικά ως προς την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.  Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι μια ανάκαμψη εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας και φόβων για ενδεχόμενη ύφεση μπορεί να είναι βραχύβια. Αναλυτές εξηγούν ωστόσο ότι οι αγορές έχουν αποτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πληθωριστικές τάσεις και είναι «πιο έτοιμες» σε μελλοντικούς κραδασμούς. Υπενθυμίζεται ότι για τον S&P 500 το προηγούμενο πενθήμερο συναλλαγών ήταν το χειρότερο από το 2020.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 641 μονάδες ή 2,15% στις 30.530 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 270 μονάδες ή 2,51% στις 11.069 μονάδες. O S&P 500 ενισχύθηκε κατά 89 μονάδες ή 2,45% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 3.764 μονάδες.   

Στις πιθανότητες επιστροφής της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών και της δράσης των Κεντρικών Τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Πιο αναλυτικά, ο CEO της τράπεζας εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απότομης διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση «η πιθανότητα να επέλθει ύφεση νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη».

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς η πιθανή ακυβερνησία ενδέχεται να επηρεάσει τις αγορές.  Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες του Μεγάρου των Ηλυσίων με τα πολιτικά κόμματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα στο νέο κοινοβούλιο

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, «μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη δυναμική του πληθωρισμού, την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών κερδών, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν νευρικές και ευμετάβλητες. Η κυρίαρχη τάση είναι καθοδική, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να φοβούνται ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα ‘πνίξουν’ την οικονομία, με τις αντιδράσεις τους στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού».

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους συμμετέχοντες στις αγορές είναι σε ποιο επίπεδο θα ωθήσουν τελικά τα επιτόκια η ΕΚΤ και η Fed, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Θεωρούνται το σημείο αναφοράς για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια της κεφαλαιαγοράς άλλων κρατών και εταιρειών, οι οποίες πρέπει να εκδίδουν τα ομόλογά τους με ασφάλιστρα κινδύνου (spreads) σε σύγκριση με τις αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται σχετικά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Oι μειωμένες ροές φυσικού αερίου οδηγούν στη διατήρηση της τιμής του αερίου σε υψηλά επίπεδα. Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν ελαφρώς υψηλότερες το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι παραδόσεις μέσω Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές. Μειωμένες ήταν οι ροές προς τα ανατολικά στον αγωγό Yamal-Europe σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι φυσικές ροές προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 από τη Βαλτική ήταν 30.282.592 κιλοβατώρες (kWh/h) το πρωί της Δευτέρας, όντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας. Οι ροές υπερέβαιναν επίσης ελαφρώς τα αιτήματα για φυσικό αέριο, που ήταν 29.284.539 kWh/h.

Ωστόσο, οι ροές παραμένουν μόλις στο 40% της δυναμικότητας, με την Gazprom την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει περικοπή στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 30.414.741 kWh/h, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής του εξοπλισμού από τη Siemens που έχει δοθεί για συντήρηση.

Τέλος, περνώντας στα πολύτιμα μέταλλα ο χρυσός χάνει 0,04% στα 1.840 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο κερδίζει 3,19% και η πλατίνα 0,77%.