Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά την «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά την «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να αναστείλουν την επιβολή νέων δασμών όσο θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 3 μήνες.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx έκλεισε στις 361,18 καταγράφοντας άνοδο 1,03%, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο. 

Ακόμα καλύτερες επιδόσεις παρουσίασαν οι επιμέρους ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,85% και να ολοκληρώνει στις 11.465, στην καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες περίπου. Παράλληλα, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1% κλείνοντας στις 5.053 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 1,18% ολοκληρώνοντας στις 7.062 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πραγματοποίησε μίνι ράλι 2,26% και έκλεισε στις 19.622 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ολοκλήρωσε ενισχυμένος κατά 1,13% στις 9.179 μονάδες.

Στην εξέλιξη της ημέρας που καθόρισε την επενδυτική διάθεση, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Κίνα συμφώνησε να «μειώσει και να άρει» τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει.

«Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ντ. Τραμπ, επικυρώνοντας την «εκεχειρία» 90 ημερών στην οποία συμφώνησε με τον κινέζο ομολογό του Σι Τζινπινγκ στο περιθώριο της συνόδου της G-20, παγώνοντας έτσι τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Η είδηση έδωσε μεγάλη ώθηση κυρίως στον κλάδο των επιχειρήσεων που επεξεργάζονται πρώτες ύλες, με τις Antofagsta, Glencore και Anglo American να βλέπουν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται όλες με άνοδο άνω του 6%.

Σημαντικά κέρδη παρουσίασε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, που επηρεάζεται άμεσα από το ενδεχόμενο επιβολής δασμών, καταγράφοντας κέρδη άνω του 4% συνολικά. Συγκεκριμένα, η μετοχή της γερμανικής Daimler ενισχύθηκε κατά 4,5%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού αυτοκινήτων Faurecia και Valeo πραγματοποίησαν άλμα 5,6% και 8% αντίστοιχα.