Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη για τη Wall Street

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη για τη Wall Street

Με κέρδη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street με την επικεφαλής της Fed κ. Yellen να σηματοδοτεί πως μια αύξηση επιτοκίων στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να δικαιολογηθεί.

Νωρίτερα, τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν και αφορούσαν στην κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας είχαν και αυτά με τη σειρά τους θετική επίδραση.

Να σημειωθεί πως η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day) όσων έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τον αμερικάνικο στρατό.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,93 μονάδες (0,25%) κλείνοντας στις 17.873 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε κέρδη 31,74 μονάδων (0,65%) έκλεισε στις 4.934 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 8,96 μονάδες (0,43%) και έκλεισε στις 2.099 μονάδες.

O Dow Jones κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από τις 18 Μαρτίου με κέρδη 2,1% ενώ η εβδομαδιαία επίδοση 2,2% για τον S&P 500 ήταν η καλύτερη από τις 4 Μαρτίου. Για το Nasdaq τα κέρδη εβδομάδας έφτασαν το 3,3% με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει την καλύτερη εβδομάδα από τις 19 Φεβρουαρίου.

«Θέμα μηνών» ενδέχεται να είναι η νέα άνοδος των επιτοκίων εάν συνεχίσει η οικονομία και η αγορά εργασίας να πηγαίνουν καλύτερα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Fed κ. Yellen.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Harvard η κ. Yellen επανέλαβε πως η Fed θα πρέπει σταδιακά και προσεκτικά να αυξήσει τα επιτόκια ενώ πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση τους επόμενους μήνες κρίνεται σκόπιμη.

Παράλληλα δήλωσε πως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η αμερικάνικη οικονομία ανακάμπτει μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο και πως η ανάπτυξη «φαίνεται να επιταχύνεται».

Στο μέτωπο των μάκρο, σε χαμηλό ενός μήνα διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, σε μια ένδειξη ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας, ενώ τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 10.000, στις 268.000, το διάστημα από τις 15 Μαΐου έως τις 21 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που αφορούν στις παραγγελίες αγαθών διαρκείας έδειξαν πως σημειώθηκε αύξηση κατά 3,4% τον Απρίλιο με την ώθηση από τη ζήτηση για αυτοκίνητα, φορτηγά και εμπορικά αεροσκάφη.

Τέλος, αύξηση κατέγραψε το ποσοστό των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη να σημειώνει ετήσια αύξηση 4,6%. Ο δείκτης της National Association of Realtors διαμορφώθηκε στις 116,3 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Abercrombie & Fitch Co. έκανε βουτιά 4,54% καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα σε επίπεδο πωλήσεων σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Costco Wholesale Corp. έχασε 0,42% ως απόρροια του «λιμνάσματος» των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Νωρίτερα, θετικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς διεύρυναν το ανοδικό σερί τους για τρίτη συνεδρίαση παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά και εταιρικά νέα που ανακοινώθηκαν σήμερα.