Ιράκ: Πώληση πετρελαίου μέσω Ιράν, αν δεν τα βρει με τους Κούρδους

Ιράκ: Πώληση πετρελαίου μέσω Ιράν, αν δεν τα βρει με τους Κούρδους

Η κυβέρνηση του Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του πετρελαίου μέσω του Ιράν, σε περίπτωση που οι συνομιλίες με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση της χώρας (KRG) με στόχο τη συμφωνία κατανομής των εσόδων του αργού αποτύχει.

Σύμφωνα με το Reuters, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουν συνομιλίες των δύο πλευρών με αντικείμενό τους το ιρακινό πετρέλαιο που εξάγεται μέσω Τουρκίας.

«Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν χωρίς συμφωνία, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας, γιατί χρειαζόμαστε χρήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου, Fayadh al-Nema.

Να σημειωθεί ότι για τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC, μετά τη Σαουδική Αραβία, οι πωλήσεις πετρελαίου αντιστοιχούν στο 95% των δημοσίων εσόδων του. Ωστόσο, η οικονομία του Ιράν αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, καθώς και του πολέμου με το ISIS.

Οι Κούρδοι παράγουν περίπου 500.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, με την πλειοψηφία των εξαγωγών να πραγματοποιείται μέσω Τουρκίας και όχι μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράκ.

Η διαφορά των δύο πλευρών σχετίζεται με το γεγονός ότι η Βαγδάτη επιδιώκει τον έλεγχο των κουρδικών εξαγωγών πετρελαίου.

Εκπρόσωπος της KRG είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι για συμφωνία με τη Βαγδάτη, εφόσον τους εγγυηθεί μηνιαία έσοδα ύψους 1 δις. δολάρια.