ΓΔ: 816,06 -1,18 (-0,14 %)

Τζίρος: 10,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 816,06 -1,18 (-0,14 %)

Τζίρος: 10,14 εκατ. €   RT

Ήπια πτώση πέριξ των 635 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Ήπια πτώση πέριξ των 635 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Την ήπια πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο με τους επενδυτές να περιορίζουν περαιτέρω τα ρίσκα και τα ανοίγματά τους, προχωρώντας σε ελεγχόμενου εύρους πωλήσεις, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πέριξ των 630 – 635 μονάδων, ενώ σε περιορισμένο τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών.

Η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου δεν αφήνει περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας χθες σε πτώση – διόρθωση 2,16% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 5,40% σε επίπεδο τραπεζών, επαναφέροντας την αγορά στη ζώνη των 630 – 635 μονάδων. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 634 μονάδες με απώλειες 0,43% σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά μικρών διακυμάνσεων, απόρροια των φειδωλών πρωτοβουλιών, τόσο από την πλευρά των πωλητών, όσο και των αγοραστών.

Ο FTSE 25 που την περασμένη εβδομάδα προσέγγισε ακόμη και τις 1.550 μονάδες πλέον δίνει μάχη πέριξ των 1.500 μονάδων με απώλειες 0,55%, με την πλειονότητα των μετοχών που τον απαρτίζουν να κινείται αρνητικά. Ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να μην μπορεί να υποσκελίσει πειστικά τις 300 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 296 μονάδες με απώλειες 0,28%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ, με τη συνεδρίαση να είναι εξαιρετικά ρηχή, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «το γεωπολιτικό ρίσκο υπερίσχυσε και οδήγησε σε πτώση το Γενικό Δείκτη, διατηρώντας ενεργό το trading range των τελευταίων εβδομάδων. Υπό αυτές τις συνθήκες η ανοδική διαφυγή της αγοράς απομακρύνεται, ενώ αναμένεται νέα αύξηση της μεταβλητότητας που ενδέχεται να παραβιάσει τα μέχρι τώρα όρια. Παραμένουμε θετικοί για την αγορά και θα εκμεταλλευτούμε πιθανή αδυναμία του Γενικού Δείκτη».

Στο ταμπλό του FTSE 25, απώλειες άνω του 1% έχουν μετοχές όπως Πειραιώς, ΟΛΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Ελλάκτωρ, ενώ θετική κίνηση έχουν οι Σαράντης, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Εθνική. Στον Mid Cap, πτώση άνω του 2% έχει η Intrakat, άνω του 1% υποχωρεί η Cenergy, ενώ ηπιότερες απώλειες έχουν μετοχές όπως Κρι Κρι (παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της), Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος και ΟΛΘ. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι MIG, Intracom Holdings, Profile, Πλαστικά Θράκης, Attica Bank, Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.