Intralot: Ποντάρει κανείς σε «ναρκοπέδιο»;

Intralot: Ποντάρει κανείς σε «ναρκοπέδιο»;

Η Ιntralot, εταιρεία που συστάθηκε για να αποκτήσει νομική οντότητα  συγκεκριμένο τεχνολογικό τμήμα της Ιntracom και να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, ήταν βασικός πυλώνας ενός μοντέλου (κρατική λοταρία και ιδιώτης τεχνολογικός πάροχος που αργότερα έγινε και διαχειριστής), που έμελε να καθιερωθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

Η επιχειρηματική πορεία της εταιρείας, ειδικά την την 20ετία 1993-2013, στηρίχθηκε σε αυτό μοντέλο που της απέφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ τζίρο και χρηματιστηριακή αξία άνω των 2,3 δισ. ευρώ (υψηλά 2007) ενισχύοντας σημαντικά την διεθνοποίησή της με «όπλο» την πρωτοποριακή τεχνολογία. Παρέμενε  βέβαια το 16,5% της συμμετοχής της στην εταιρεία των κρατικών λαχείων, αλλά το τραίνο της ξεκίνησε να μπαίνει σε ένα τούνελ ζημιών.

Το 2018 όπως παραδέχτηκε αργότερα ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά, αλλά και το ξεκίνημα το 2019 επιφύλασσε μια ακόμα οδυνηρή περιπέτεια με τουρκικό χρώμα, για το τεχνολογικό του οικοδόμημα. Για την δεκαετή παραχώρηση του Στοιχήματος στην Τουρκία, η κοινοπραξία Ιnteltek (Turkcell και Intralot) με συμμετοχή 55% για την Τουρκική εταιρεία και 45% για την Ιntralot υποβάλλει προσφορά, ο διαγωνισμός όμως ακυρώνεται επειδή ήταν και η μοναδική, για να επαναληφθεί  τον Φεβρουάριο του 2019. Αίφνης, εμφανίζεται η κοινοπραξία της περίφημης Scientific Games, τακτικού ανταγωνιστή της Intralot  στο διεθνές πεδίο, με την Demiroren, έναν όμιλο που ανήκει στην επιχειρηματική ελίτ της γείτονος, συνδέεται με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και  ελέγχει τις εφημερίδες Milliyet, Vatan, Hürriyet, το κανάλι Kanal D. Πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 δισ. δολαρίων με πολυσχιδή δραστηριότητα, που επεκτείνεται στους τομείς της ενέργειας, του real estate και των κατασκευών. Ο διαγωνισμός τελικά κυρώνεται υπέρ της, καθώς προσφέρει  προμήθεια 0,2% επί του τζίρου του παιχνιδιού, ενώ η Inteltek υπέβαλε προσφορά με προμήθεια 0,5% επί του τζίρου.

Ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης επανέρχεται ως «λυτρωτής» αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ουσιαστικά «καρατομώντας» τον κ. Αντώνη Κεραστάρη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια της Τουρκικής αγοράς συνεπάγεται την μείωση κατά 20% των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), ποσά που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των δύο μεγάλων ομολογιακών δανείων ( λήξης 2021 και 2024) συνολικής αξίας 750 εκατ. δολαρίων με ετήσιο κουπόνι 5%.

Αλλά ή ήττα αυτή καθίσταται και στρατηγική, καθώς η Scientific Games, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Nasdaq, είναι ο ισχυρός ανταγωνιστής της στην Αμερικάνικη αγορά. Επιπροσθέτως, μια εβδομάδα αργότερα ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την αξιολόγηση της εταιρείας σε Β- από Β   θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση σε «Rating Watch Negative». Η υποβάθμιση, σύμφωνα με τη Fitch, αντανακλά την αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα του ομίλου για σημαντική απομόχλευση, καθώς και τις αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις σε ορισμένες αγορές που θέτουν σε κίνδυνο την ανανέωση βασικών συμβολαίων. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ακολουθεί και η Moody’s υποβαθμίζοντας και την μετοχή σε Caa1 από Β3 αλλά και την αξιολόγηση των δυο ομολογιακών εκδόσεων.

Τον Μάιο του 2019 και ενώ έχει ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής στην Πολωνία, ο οίκος Fitch ξαναχτυπά: Υποβαθμίζει εκ νέου την Ιntralot σε CCC+ από Β- εδράζοντας την απόφασή του στους αυξημένους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης. Ο οίκος σημειώνει την αρνητική πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, που εν μέρει προκαλείται από κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέες συμβάσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα,  η Intralot επιχειρεί μια αντεπίθεση, αποσπώντας συμβόλαια στην αμερικανική αγορά (New Hampshire, Colymbia), στον Καναδά και το Μαρόκο. Αλλά ταυτόχρονα ενεργεί για την εκχώρηση μη στρατηγικών παγίων, μεταβιβάζοντας τις μετοχές της στα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. προς τον ΟΠΑΠ, έναντι 20 εκατ. ευρώ, αλλά και την πώληση του μεριδίου της στην ιταλική Gamenet, έναντι 78 εκατ. ευρώ. Το ping-pong μεταξύ των οίκων αξιολόγησης συνεχίζεται, καθόσον η μεν Moody’s βρίσκει θετικό το γεγονός της μεταβίβασης των μετοχών της στα Ελληνικά Λαχεία, ο δε S&P αποσύρει την αξιολόγηση «CCC+» της Ιntralot  σε ό,τι αφορά το senior ασφαλισμένο χρέος της εταιρείας, μετά από αίτημα της εταιρείας.

Το «τούνελ» ζημιών δεν λέει να τελειώσει για την εταιρεία και το φως παραμένει αχνό. Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, ο «πατριάρχης» Κόκκαλης αποφασίζει να αποχωρήσει  από τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο η επιστροφή του να συνοδευτεί με επανάληψη των λαμπρών εποχών του παρελθόντος. Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει  ο κ. Χρήστος Δημητριάδης που εργάζεται στον κλάδο της τεχνολογίας 19 χρόνια, ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης  παραμένει  Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. Τα αποτελέσματα του 2019 επιβεβαιώνουν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις παρά τις δηλώσεις Κόκκαλη ότι «έθεσε τα θεμέλια του μετασχηματισμού» της επιχείρησης.

Οι λειτουργικές ροές είναι χαμηλότερες κατά 27 εκατ.ευρώ, ο καθαρός δανεισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη των 594 εκατ. ευρώ και οι ζημίες από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανέρχονται στα 111,9 εκατ.ευρώ.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων

Τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς και ενώ η εταιρεία προετοιμάζει προτάσεις αναδιάρθρωσης, η Fitch υποβαθμίζει για άλλη μια φορά την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε CC από CCC αλλά και του μη εξασφαλισμένου ομολόγου που έχει εκδώσει η εταιρεία σε C από CCC, εξηγώντας ότι  η κίνηση αυτή αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο αναδιάρθρωσης χρέους, όπως και τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Τονίζοντας τη μεγάλη έκθεση που έχει ο όμιλος από την πανδημία που ακύρωσε αθλητικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ότι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και ότι η Intralοt έχει προσλάβει τις Evercore Partners και Allen & Overy για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες οικονομικές και στρατηγικές επιλογές.

Η μετοχή στις 9 Ιουλίου εισέρχεται στην κατηγορία «επιτήρησης»  λόγω και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 120 εκατ. έχοντας  υποχωρήσει κατά 70% κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου μετά και την απώλεια των συμβολαίων στην Βουλγαρία. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση των μόλις 18 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε μια βαθιά προβληματική επιχείρηση.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει

Λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρεία  ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Evolution Gaming, κορυφαίο πάροχο λύσεων Live Casino. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει  ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Intralοt, Inc., υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με τη Λοταρία του Vermont,  όπως και συμφωνία  με την Διοργανώτρια Αρχή του Πρωταθλήματος Μπέιζμπολ των ΗΠΑ MLB (Major League Baseball), για να γίνει Επίσημος Συνεργάτης της, με την έναρξη της επίσημης σεζόν του 2020 κατά την οποία θα διεξαχθούν 60 αγώνες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου όμως αποτυπώνουν τη δυσμενή θέση της εταιρείας, αν και οι προσπάθειες  επέκτασης συμβολαίων συνεχίζονται ( Νέα Ζηλανδία- Τζόρτζια στις ΗΠΑ). Οι ζημιές διαμορφώνονται στα 42,9 εκατ.€  με πτώση 38,8% των εσόδων σε ετήσια βάση.  Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 26,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2020 ανήλθαν στα €137,5 εκατ. διατηρώντας ένα ισχυρό επίπεδο ρευστότητας.

Να σημειωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου ο οίκος Fitch αναβάθμισε σε CC/RR4 (από C/RR5) την αξιολόγηση των ομολόγων που εκδίδει η Intralot Capital Luxembourg. H αναβάθμιση αντανακλά το χαμηλότερο ύψος χρέους της εταιρίας, μετά τη λήξη ανακυκλούμενης γραμμής πίστωσης ύψους 40 εκατ. Δολαρίων.

Το στοίχημα των τυχερών παιχνιδιών

Η τόσο πολυπόθητη «στροφή» θα μπορούσε να έρθει με την εξελισσόμενη προετοιμασία του Ομίλου ΟΤΕ και της Intralot για την κοινή δραστηριοποίηση στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.  Η σύμπραξη των δύο ομίλων θα αφορά στη σύσταση joint venture, μέσω της οποίας θα διεκδικηθεί άδεια  για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου. Αμφότερες οι πλευρές θα εισφέρουν κεφάλαια και τεχνολογία και θα διεκδικήσουν μια από τις άδειες Διαδικτυακού Στοιχήματος . Η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αναμένεται θα αποσαφηνίσει αυτή την συνεργασία.

Ίσως τότε το ερώτημα «πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς»; βρει μια απάντηση πιο θετική για την εταιρεία.

Η πορεία της μετοχής

Στο μηνιαίο γράφημα της μετοχής απεικονίζεται η πορεία της από τα υψηλά του Μαρτίου του 2014 στα 2,51 ευρώ, μέχρι σήμερα στα 0,1170 ευρώ. Ο τίτλος διέφυγε καθοδικά του μεγάλου πτωτικού σφηνοειδούς σχηματισμού F10- F20 και κινείται στα επίπεδα αυτά επί εξη μήνες αποτυπώνοντας τις δυσχέρειες της εταιρείας και αναμένοντας τις εξελίξεις. Επανείσοδος στον σχηματισμό και προσπάθεια προσέγγισης της Ε1 στα 0,3760 ευρώ, θα αποτελούσε ένδειξη για την αρχή της αναγέννησης του ιστορικού αυτού ομίλου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.