ΙΕΑ: Νωρίτερα του αναμενόμενου η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

ΙΕΑ: Νωρίτερα του αναμενόμενου η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Η εξισορρόπηση προσφοράς - ζήτησης στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να έρθει συντομότερα του αναμενόμενου στο επόμενο έτος, εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία του OPEC για τον περιορισμό της παραγωγής και πράξει ακολούθως η Ρωσία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΙΕΑ σημειώνει πως «οι προοπτικές προσφοράς και ζήτησης μας υποδεικνύουν ότι η αγορά -εφόσον αφεθεί στην τύχη της- θα παραμείνει στην υπερπροσφορά κατά του πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους». «Αν ο OPEC επιμείνει στον στόχο του, η εξισορρόπηση της αγοράς θα μπορούσε να επανέλθει γρηγορότερα», τόνισε η ΙΕΑ που προ ημερών σημείωσε πως «το πλεόνασμα πετρελαίου θα επιμείνει στο πρώτο μισό του 2017».

«Τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά», σημειώνεται, ενώ γίνεται αναφορά στην επόμενη συνάντηση του OPEC στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου. Τονίζεται δε, ότι οι μεγαλύτερες «περικοπές» θα πρέπει να γίνουν κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Προστίθεται ότι η Λιβύη, η Νιγηρία και το Ιράν αύξησαν την παραγωγή τους τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Νοεμβρίου από τον OPEC, η παραγωγή αργού από τα κράτη-μέλη του αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Η IEA ανέφερε ότι αναμένει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί με ρυθμό 1,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα τον επόμενο χρόνο, διατηρώντας την πρόβλεψή του αμετάβλητη σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό αύξησης το 2016 κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα στα περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια, από τα 1,3 εκατ. τον περασμένο μήνα.

F. Birol: Πιθανή η ισχυρή αύξηση της παραγωγής στη βόρεια Αμερική

Οι τιμές του αργού στα 60 δολάρια ανά βαρέλι θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε μια ισχυρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη βόρεια Αμερική, σημείωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ σχολιάζοντας τη συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής.

«Θα μπορούσαμε κάλλιστα να παρατηρήσουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ισχυρή αύξηση της παραγωγής από τη βόρεια Αμερική και αλλού», δήλωσε ο Fatih Birol αναφερόμενος στα 60 δολάρια/βαρέλι.

Τόνισε δε, ότι πολλοί παραγωγοί πετρελαίου αντιμετωπίζουν «σοβαρές προκλήσεις» για τις οικονομίες τους, λόγω των χαμηλότερων τιμών, καθώς και ότι «οι τιμές θα πρέπει να καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση και όχι από οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά».