ΙΕΑ: Απίθανο να αυξηθούν πάλι τόσο πολύ οι τιμές του πετρελαίου

ΙΕΑ: Απίθανο να αυξηθούν πάλι τόσο πολύ οι τιμές του πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πιστεύει ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να μειώνεται, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να βλάψουν τη ζήτηση και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Οι τιμές είναι απίθανο να αυξηθούν τόσο έντονα όπως έκαναν στα μέσα του 2017 και έπειτα και έτσι η επιβράδυνση της ζήτησης θα μειωθεί», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου δημιούργησαν ερωτηματικά γύρω από τη δύναμη της ζήτησης, αλλά ο ΙΕΑ εγκατέλειψε την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019 σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρόμοια με το επίπεδο του τρέχοντος έτους.

Εντούτοις, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού στις προοπτικές της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της «πιθανότητας υψηλότερων τιμών, εξασθένησης της οικονομικής εμπιστοσύνης, προστατευτισμού του εμπορίου και ενδεχόμενης περαιτέρω ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ».

Από πλευράς εφοδιασμού, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2018 σε 2 mb /d και είπε ότι το 2019 θα βλέπει επίσης αυτό που αποκαλεί «γιγαντιαία αύξηση» της τάξεως 1,7 mb / d.

Σημειώνεται, ότι αυτή τη στιγμή το αργό τύπου WTI παραδόσεως Ιουλίου υποχωρεί κατά 0,42% στα 66.32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου, το Brent παραδόσεως Ιουλίου πέφτει κατά 0,68% στα 75.94 δολάρια το βαρέλι.