Η ομάδα του Wall Street Bets ανεβάζει το ουράνιο στα... ουράνια

Η ομάδα του Wall Street Bets ανεβάζει το ουράνιο στα... ουράνια

Το ουράνιο ήταν, τουλάχιστον μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, το πιο ξεχασμένο μέταλλο. Από το 2000 μέχρι το 2007 η τιμή του ανέβαινε συνεχώς φθάνοντας τα 140 δολάρια/λίβρα το καλοκαίρι του 2007. Στη συνέχεια έπεσε απότομα μέχρι τα 40 δολάρια και από το 2009 ξεκίνησε να ανακάμπτει, αγγίζοντας τα 60 δολάρια στις αρχές του 2011.

Το σοβαρότατο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Φουκούσιμα της Ιαπωνίας άλλαξε εντελώς την κατάσταση, αφού οδήγησε στο κλείσιμο πολλών πυρηνικών εργοστασίων ανά τον κόσμο και στην ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή πολλών ακόμα. Όπως ήταν φυσικό, η ζήτηση για ουράνιο μειώθηκε και η τιμή του έπεσε μέχρι τα 20 δολάρια/λίβρα, το 2016. Από τότε μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες, το ουράνιο ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει πειστικά τα 30 δολάρια, παρά τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών της αγοράς περί της επικείμενης έλλειψης προσφοράς.

Όλα αυτά άλλαξαν πριν περίπου έναν μήνα. Από τις 16 Αυγούστου, που η τιμή του ήταν στα 29,8 δολάρια/λίβρα, ξεκίνησε μία μεγάλη κούρσα που το οδήγησε στα 44 δολάρια. Καταλύτης στη χρηματιστηριακή αφύπνιση του ουρανίου ήταν η δημιουργία του επενδυτικού οχήματος Sprott Physical Uranium Trust (U-U TORONTO), το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, με μοναδικό σκοπό την επένδυση όλων των διαθεσίμων του σε ουράνιο, σε φυσική μορφή. Στις 17 Αυγούστου ανακοίνωσε πως θα εκδώσει νέες μετοχές/εταιρικά μερίδια αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έδωσε σημαντική ώθηση στην τιμή του μετάλλου, αφού ήταν σαφές πως αυτό το χρηματικό ποσό θα αύξανε σημαντικά την ζήτηση για ουράνιο. Λίγες μέρες μετά, άρχισε να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των γνωστών ομάδων μικροεπενδυτών που συντονίζονται μέσα από κοινωνικά δίκτυα (κυρίως το Reddit).

Αυτές τις ομάδες, όπως την Wall Street Bets, τις  γνωρίσαμε στις αρχές του χρόνου με τις «επιθέσεις» που έκαναν, απογειώνοντας μετοχές όπως η Gamestop και η AMC. Οι ίδιες ομάδες προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και στο ασήμι, με μία συντονισμένη επίθεση τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, χωρίς όμως την ίδια επιτυχία όπως με τις μετοχές που προαναφέραμε, αφού την αρχική απότομη άνοδο διαδέχθηκε μία διόρθωση μακράς διαρκείας.

Η άνοδος της τιμής του μετάλλου προκάλεσε σημαντική άνοδο και στις μετοχές των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη του ουρανίου. Η μετοχή της Cameco (CCJ NYSE), ίσως της μεγαλύτερης επιχείρησης εξόρυξης και  επεξεργασίας ουρανίου στα διεθνή χρηματιστήρια ανέβηκε κατά περίπου 50%, ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η Denison Mines (DNN NYSE), και η Uranium Energy (UEC NYSE), και ακόμα μεγαλύτερη οι μετοχές των πιο μικρών και «επικίνδυνων» εταιρειών. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, οι επενδυτές που συμμετέχουν στις ομάδες τύπου Wall Street Bets έχουν ενθουσιαστεί από την άνοδο του μετάλλου και των μετοχών και περιμένουν πως σύντομα θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, αγοράζοντας όλο και περισσότερα μερίδια του Sprott Physical Uranium Trust και μετοχές των διαφόρων εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου, αφού η απευθείας αγορά του μετάλλου δεν είναι τόσο εύκολη όσο για άλλα μέταλλα. Όπως χαρακτηριστικά διαβάσαμε σε μία καναδική εφημερίδα, ένα μέλος του Wall Street Bets με το ψευδώνυμο mudman97 δήλωνε προχθές Δευτέρα στους «συναδέλφους» του πως «πετάει όλα τα λεφτά του μέσα», αγοράζοντας μερίδια του Sprott Physical Uranium Trust και μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, αφού η εβδομάδα θα είναι φανταστική για το ουράνιο.

Την ευφορία των επενδυτών αποφάσισε να εκμεταλλευθεί το Sprott Physical Uranium Trust, καθώς μετά το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Δευτέρας ανακοίνωσε ακόμα μία νέα έκδοση εταιρικών μεριδίων, αυτή την φορά αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών/εταιρικών μεριδίων του ανέρχεται, μετά την μεγάλη άνοδο της τιμής του, κοντά στο 1 δις δολάρια, καταλαβαίνουμε πως αν οι επενδυτές καλύψουν όλη αυτήν την αύξηση, το επενδυτικό όχημα ουσιαστικά θα διπλασιάσει τις ποσότητες ουρανίου που έχει στην κατοχή του (περίπου 25 εκατομμύρια λίβρες αυτή την στιγμή). Αυτό είναι σίγουρα θετικό για την τιμή του ουρανίου, αφού θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση. Ενισχυτικό αυτής της εκτίμησης είναι το γεγονός πως η τιμή του ουρανίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου σημείωσε, εχθές Τρίτη, νέα μικρή άνοδο και έκλεισε στα 44,90 δολάρια/λίβρα.  Οι μέτοχοι όμως δεν ενθουσιάστηκαν, αφού εκτίμησαν πως ο διπλασιασμός του αριθμού των εταιρικών μεριδίων θα δυσκολέψει την περαιτέρω άνοδο της μετοχής, η οποία από τα 8 δολάρια στις 17 Αυγούστου είχε φθάσει στα 14,5 την Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν η σημαντική πτώση της τιμής του Sprott Physical Uranium Trust, κοντά στο 15% από την τιμή της Δευτέρας, ενώ πτώση – πολύ μικρότερη όμως – σημείωσαν και μερικές από τις μετοχές των παραγωγών ουρανίου.  

Δεν έχουμε δει ακόμα πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση του mudman97 και των υπολοίπων μελών του Wall Street Bets μετά τις χθεσινές εξελίξεις, οι οποίες λογικά θα έχουν  πληγώσει τα χαρτοφυλάκιά τους. Ανεξάρτητα όμως από τις χθεσινές εξελίξεις, και από το πόσο καιρό θα κάνει να «χωνέψει» η αγορά την επικείμενη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εταιρικών μεριδίων του Sprott Physical Uranium Trust, οι προοπτικές για την εξέλιξη της τιμής του ουρανίου, και κατ’ επέκταση των μετοχών των παραγωγών ουρανίου, είναι αρκετά θετικές. Η βιομηχανική ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται να αυξηθεί κατά 26% από το 2020 μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της πυρηνικής βιομηχανίας. Νέα πυρηνικά εργοστάσια, κυρίως στην Κίνα, αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, ενώ η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξάνει τις πιθανότητες για μεγαλύτερη συμμετοχή της πυρηνικής βιομηχανίας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού δεν παράγει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη μεριά, οι ανησυχίες για την μείωση της προσφοράς έχουν βάση. Η παραγωγή πολλών ορυχείων ανά τον κόσμο επλήγη το 2020 λόγω της πανδημίας. Η κρατική εταιρεία παραγωγής ουρανίου του Καζακστάν, ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αποφάσισε να μην αυξήσει την παραγωγή για το 2022 και το 2023. Πολλά ορυχεία όπως το McArthur River, ένα από τα μεγαλύτερα της Cameco, παραμένουν κλειστά εδώ και λίγα χρόνια, καθώς οι χαμηλές τιμές είχαν καταστήσει ασύμφορη την λειτουργία τους.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως οι αγορές ουρανίου από επενδυτικά οχήματα όπως το Sprott Physical Uranium Trust μάλλον θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, είναι πολύ λογικό να περιμένουμε πως η ανοδική πορεία της τιμής του ουρανίου, παρά τις όποιες διακυμάνσεις που αναπόφευκτα θα δούμε ύστερα από την εκρηκτική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, θα συνεχιστεί. Τουλάχιστον μέχρι να ακούσουμε ειδήσεις περί επαναλειτουργίας των κλειστών ορυχείων ή περί απόφασης του Καζακστάν να αυξήσει την παραγωγή του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.