Η Κίνα αποδυναμώνει τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Η Κίνα αποδυναμώνει τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας κάλεσε σε συνάντηση εργασίες μια σειρά τραπεζών και παρόχων πληρωμών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τις τελευταίες διαβουλεύσεις που αφορούν τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Στην τελευταία προσπάθειά της να περιορίσει την διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, η Κεντρική Τράπεζα διέταξε στις τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς πωλητών κρυπτονομισμάτων Over The Counter. Να υπενθυμίσουμε πως στην Κίνα μέχρι τώρα αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος κάποιος να τοποθετηθεί στα κρυπτονομίσματα με μετρητά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (ABC), η Construction Bank of China (CBC), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Κίνας, η Βιομηχανική Τράπεζα, καθώς και η εφαρμογή πληρωμών για κινητά AliPay.

Η PBoC δήλωσε ότι οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες γύρω από τις αγορές κρυπτονομισμάτων δημιουργώντας τον κίνδυνο παράνομης εκροής κεφαλαίων πέρα από τα σύνορα (εννοεί τα Capital Controls) και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επανέλαβε τη στάση του 2017 ότι κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διακανονισμού για συναλλαγές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Η PBoC πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ελέγχουν αν OTC έμποροι, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για να παρέχουν on-off συναλλαγές για κινέζους επενδυτές. "Τα θεσμικά όργανα πρέπει να διακόψουν αμέσως τα κανάλια πληρωμών και χρηματοδότησης", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τους εσωτερικούς τους αλγόριθμους παρακολούθησης για να αναλύσουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά της συναλλαγής που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.

Λίγο μετά τη δήλωση της PBoC, όλοι οι ICBC, ABC, CBC και AliPay εξέδωσαν μια παρόμοια ειδοποίηση, δηλώνοντας ότι αν βρεθεί κάποιος χρήστης που ασχολείται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, θα τερματίσει τους σχετικούς λογαριασμούς πελατών και θα αναφέρουν το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές.

Αν και διάφορες κινεζικές τράπεζες έχουν αποστείλει παρόμοιες ειδοποιήσεις ακόμα και πριν από το 2013, οι ακριβείς διατυπώσεις στη δήλωση της Δευτέρας διαφέρουν με διαφορετικό τρόπο. Σε όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις, οι κινεζικές τράπεζες δήλωσαν ότι εάν ένας πελάτης βρεθεί να χρησιμοποιεί τις τράπεζες του για συναλλαγές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, οι τράπεζες θα διατηρούσαν το δικαίωμα να κλείσουν τους λογαριασμούς τους - υπονοώντας ότι ενδέχεται να μην το κάνουν απαραίτητα.

Η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 34.000 $ λίγο μετά την κυκλοφορία της ανακοίνωσης. Ακολουθώντας την επίσημη δήλωση του PBoC, η τιμή του bitcoin μειώθηκε περαιτέρω στα 32.000 $.

Από τότε που η PBoC εξέδωσε απαγόρευση συμμετοχής σε ICOs το 2017 και έκοψε τα κανάλια fiat on-ramp για ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, πολλά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε βιβλία παραγγελιών που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση μόνο κρυπτονομισμάτων με κρυπτονομίσματα- χωρίς δυνατότητα εξόδου σε κινεζικό γουάν.

Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων βασίζονται σε εμπόρους Over the Counter.Φαίνεται ότι το τελευταίο μέτρο πιθανότατα θα στοχεύει τέτοιες μεθόδους χρηματοδότησης για να αποτρέψει τη ροή του κινεζικού γουάν στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Το νέο μέτρο της PBoC έρχεται μετά τη σύνοδο του “Συμβουλίου του Λαού” τον περασμένο μήνα που ανέφερε την κλιμάκωση της καταστολής των συναλλαγών bitcoin και εξόρυξης.

Μετά το σχόλιο υψηλού επιπέδου της κεντρικής κυβέρνησης, οι επαρχιακές και δημοτικές κυβερνητικές υπηρεσίες στην Εσωτερική Μογγολία, το Σινγιάνγκ, το Κινγκχάι και το Σιτσουάν έχουν εκδώσει όλες τις εντολές στα τοπικά κρατικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εγκαταστάσεις εξόρυξης bitcoin.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σχεδόν δύο gigawatts ενεργειακής ικανότητας που τροφοδοτούσαν mining bitcoin στο Xinjiang έκλεισαν.To Σιτσουάν έκανε μια παρόμοια κίνηση την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας 26 φάρμες εξόρυξης bitcoin ως αρχικό στόχο. Το συνολικό hash rate του δικτύου του Bitcoin έχει μειωθεί περισσότερο από 30% από τον τερματισμό  λειτουργίας ορυχείων mining στους δύο μεγάλους κόμβους εξόρυξης, ασκώντας πίεση στους Κινέζους miners, που προσπαθούν να φέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.