Η κατάρρευση του bitcoin και η διάψευση των προσδοκιών

Η κατάρρευση του bitcoin και η διάψευση των προσδοκιών

Οι έξι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο, από την πλευρά της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι ο πόλεμος, ο πληθωρισμός, ο στασιμοπληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση και η χρηματιστηριακή καταιγίδα. Μετά από μια μακρά περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από διαρκή άνοδο των τιμών των μετοχών, με μικρά διαστήματα διορθώσεων, ακολούθησε μια περίοδος ισορροπίας, μέχρι που η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έδωσε το έναυσμα για την πλήρη αντιστροφή της κυρίαρχης τάσης.

Εν μέσω λοιπόν της τρέχουσας χρηματιστηριακής καταιγίδας, ακολουθώντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, οι επενδυτές προσέφυγαν στις παγκόσμιες κιβωτούς ασφάλειας, όπως είναι το δολάριο και ο χρυσός. Όμως, αρκετοί νεόκοποι επενδυτές, είχαν τοποθετήσει στο κάδρο με τα ασφαλή καταφύγια και το bitcoin, το λεγόμενο και ψηφιακό χρυσό. Και τώρα όχι μόνο διαψεύσθηκαν, αλλά καταστράφηκαν.

Όλοι θυμόμαστε τον ευρύ διάλογο και τις αναλύσεις για την «αξία» του bitcoin. Και επειδή, ουδείς μπορούσε να προσδιορίσει την τιμή του, είτε με τις κλασικές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε με τις πλέον πολύπλοκες αξιολόγησης, οι «ευαγγελιστές» του bitcoin, εκτός από τα μαγικά ψηφιακά του χαρακτηριστικά, του είχαν προσδώσει και άλλες ιδιότητες.

Για παράδειγμα, παρουσίαζαν ότι το bitcoin αποτελεί το επόμενο παγκόσμιο μέσο συναλλαγών, ότι αποτελεί αντιστάθμιση κατά του πληθωρισμού, ότι αποτελεί απάντηση στην άνοδο των επιτοκίων, ότι είναι όπλο κατά της οικονομικής αστάθειας και ότι θα αποτελέσει το απόλυτο καταφύγιο απέναντι στις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον υποστήριζαν, ότι οι κινήσεις κεφαλαίων μέσω bitcoin, ήταν το αντίδοτο των επενδυτών και όχι μόνο, απέναντι στο κανονιστικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, καθώς και η διέξοδος προς την απόλυτη χρηματοοικονομική ελευθερία απέναντι στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Λίγο - πολύ, θεωρούσαν ότι το εναλλακτικό σύμπαν των κρυπτονομισμάτων και κυρίως του bitcoin, θα δικαιωνόταν σε μια περίοδο σαν κι αυτήν που βιώνουμε. Και ότι θα είχε την ευκαιρία να αποδείξει σήμερα την αξία του, προσφέροντας λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα.

Ωστόσο, η πορεία της τιμής του bitcoin, καθώς και η πορεία της τιμής της μετοχής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global, Inc (COIN), που διαπραγματεύεται στο Nasdaq, εξαφάνισαν κάθε σχετική προσδοκία. Όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα διαγράμματα, η μετοχή της Coinbase από τα $368,9 βρίσκεται σήμερα στα $54,48, υποχωρώντας κατά -85,2% και η τιμή του bitcoin σε σχέση με το δολάριο, από τα $68,8 βρέθηκε στα $30,18, καταγράφοντας πτώση της τάξης του -56,1%.

Διάγραμμα μετοχής Coinbase Global, Inc (COIN)

Διάγραμμα τιμής bitcoin προς δολάριο (BTC/USD)

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τόσο το bitcoin, όσο και η Coinbase, όχι μόνο δεν αντέδρασαν ανοδικά στους συνδυαστικούς κινδύνους, από τον πόλεμο, τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τη μακροοικονομική αστάθεια, αλλά παρασύρθηκαν από τη γενικευμένη πτώση. Και μάλιστα αποδείχθηκε ότι το σύστημα του bitcoin, δεν αποτέλεσε τελικά ένα εναλλακτικό δρόμο κίνησης κεφαλαίων που τόσο επιθυμούσε η Ρωσία, ή πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών όπως επιθυμούσε η Ρωσία και το Ιράν, που θα μπορούσε, είτε να αντικαταστήσει το swift όπως σχεδίαζε η Ρωσία σε συνδυασμό με την Κίνα, είτε να εξουδετερώσει τις επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές δεν αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού χρυσού, της ασφάλειας και της σταθερότητας, στο bitcoin. Αντιθέτως, ρευστοποίησαν με ιδιαίτερη ορμή τις θέσεις τους. Και το ίδιο έπραξαν και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Nasdaq, που είχαν έμμεση έκθεση στο bitcoin, μέσω της μετοχής της Coinbase.

Γενικότερα, η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε από τα $3 τρισ., κάτω από τη μισή, δηλαδή στα $1,3 τρισ. Η πτώση αυτή δεν ανησυχεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων, δεν έχει ένα τόσο κρίσιμο μέγεθος, με δεδομένο ότι η αξία των εισηγμένων μετοχών στην Wall Street ανέρχεται στα $49 τρισ. και των ομολόγων στα $53 τρισ.

Όμως τα $1,7 τρισ., προφανώς εξανεμίστηκαν από τα χαρτοφυλάκια, εκατομμυρίων μικροεπενδυτών, που «είχαν δει φως» στο bitcoin «και μπήκαν». Μικροεπενδυτών, που είχαν επαρκώς πεισθεί για τις «μαγικές ικανότητες» του bitcoin, απέναντι σε δυσάρεστες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλύσεις στοιχείων της Coinbase και της National Bureau of Economic Research (NBER), το 1/3 των συνολικών bitcoin που κυκλοφορούν ανήκουν σε 10.000 επενδυτές και μόλις 1.000 επενδυτές έχουν στην κατοχή τους συνολικά 3 εκατομμύρια bitcoin.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Coinbase, παρέδωσαν μια έκθεση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με τις διαδικασίες μιας ενδεχόμενης πτώχευσης και της διαχείρισης των κρυπτονομισμάτων σαν περιουσιακά στοιχεία της πλατφόρμας συναλλαγών. Και ναι μεν, η έκθεση αυτή αποτελεί μια πάγια διαδικασία που προβλέπεται από τη SEC, αλλά δημιούργησε μια επιπλέον αναστάτωση στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Σήμερα πλέον, οι διάφοροι γκουρού και ευαγγελιστές του bitcoin, που πλούτισαν πωλώντας στους αδαείς, «το κλειδί του ψηφιακού παραδείσου», αντιμετωπίζουν το bitcoin, όπως όλα τα άλλα επενδυτικά μέσα, με τα εργαλεία της τεχνικής και διαγραμματικής ανάλυσης και τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Ξαφνικά θυμήθηκαν τους «κλασσικούς κανόνες», αφού προηγουμένως είχαν «σκάσει πολλά κανόνια». Ξέχασαν ότι μέχρι πρότινος πωλούσαν το bitcoin, σαν το αλεξικέραυνο απέναντι στις κρίσεις της παγκόσμιας οικονομίας και σαν το ελιξίριο της διαρκούς ψηφιακής ευμάρειας.

Με μια μεγάλη ομάδα από τα 10.928 κρυπτονομισμάτων να έχει χάσει μέσα στις τελευταίες δυο ημέρες από 80% μέχρι και 99,96%, η ανησυχία στο χώρο των μικροεπενδυτών που δοκίμασαν την τύχη τους στα cryptos, είναι διάχυτη. Βέβαια η καταστροφή είναι «οριζόντια» και αναμένεται να πλήξει και τους θεσμικούς επενδυτές που ενεπλάκησαν στον χώρο αυτό, με τη λογική του να προσφέρουν στους πελάτες τους, όλη την γκάμα των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Και φυσικά με τη λογική του περίφημου Fomo.

Δηλαδή του «Fear of missing out», του φόβου του να βρεθείς έξω από αυτό που συμβαίνει. Και αυτό που συνέβαινε ήταν η ευτυχία, η ευημερία, τα εύκολα κέρδη και οι κρουνοί των υπεραξιών, από το ψηφιακό πάρτι που είχε στήσει το bitcoin και η παρέα του. Όμως τώρα το πάρτι έχει τελειώσει και έρχεται ο λογαριασμός.