Η Apple πλήττεται από την έλλειψη μικροεπεξεργαστών αλλά οι αγορές έχουν αλλού την προσοχή τους

Η Apple πλήττεται από την έλλειψη μικροεπεξεργαστών αλλά οι αγορές έχουν αλλού την προσοχή τους

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε μία αποκλειστική του πληροφορία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, αναγκάζουν την Apple (AAPL NASDAQ) να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή των τηλεφώνων της στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Οι πηγές των δημοσιογράφων ανέφεραν πως ενώ η εταιρεία είχε προγραμματίσει την παραγωγή περίπου 90 εκατομμυρίων συσκευών iPhone, θα καταφέρει τελικά να κατασκευάσει περίπου 80 εκατομμύρια, ίσως και λιγότερα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Apple έχει αρχίσει να ενημερώνει τους διάφορους συνεργάτες της που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα τηλέφωνά της ότι τελικά θα χρειαστεί λιγότερα εξαρτήματα.

Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογράφων, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την αδυναμία δύο βασικών συνεργατών της Apple να την προμηθεύσουν με τα απαραίτητα εξαρτήματα. Η Texas Instruments (TXN - NASDAQ), δεν προλαβαίνει να παραδώσει μικροεπεξεργαστές που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της οθόνης των iPhone, ενώ η Broadcom (AVGO - NASDAQ) καθυστερεί την παράδοση των μικροεπεξεργαστών που χρειάζονται για τη λειτουργία των ασύρματων συστημάτων των τηλεφώνων.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην παράδοση μικροεπεξεργαστών και από άλλους προμηθευτές, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από αυτούς τους δύο βασικούς συνεργάτες της. 

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά σχετικά με τα προβλήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών, καθώς απασχολούν όλους μας εδώ και πολλούς μήνες. Αυτό που αξίζει να πούμε είναι πως ακόμα δεν έχει αρχίσει να φαίνεται το πολυπόθητο «φως στο τούνελ».

Αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών έχουν υπολογίσει πως ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που μία εταιρεία θα παραγγείλει ένα «τσιπάκι», μέχρι την στιγμή που θα το παραλάβει έχει φθάσει τις 20 εβδομάδες, και είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που απαιτείτο μέχρι πριν ένα χρόνο. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν πως η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται την ερχόμενη άνοιξη, ενώ ενδιάμεσα μπορεί και να χειροτερέψει. 

Οι πληροφορίες του Bloomberg βγήκαν στον αέρα αμέσως μετά την λήξη της αμερικανικής χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Τρίτης και έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου, καθώς αναμεταδόθηκαν από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Δεδομένου του ότι η μεγάλη αμερικανική επιχείρηση εξαρτάται πάρα πολύ από τις πωλήσεις των iPhone, αφού πάνω από τα μισά κέρδη της προέρχονται από αυτά, ήταν πολύ λογικό να περιμένουμε μία έντονη αρνητική αντίδραση των μετοχών της, όπως και των μετοχών των συνεργατών και των προμηθευτών της.

Όποιος όμως περίμενε κάτι τέτοιο διαψεύσθηκε άμεσα. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η μετοχή της σημείωσε μία πολύ μικρή πτώση, της τάξης του 0,42%, ενώ οι δύο μεγάλες εταιρείες που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του Bloomberg είχαν παρόμοια χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Το ίδιο συνέβη και με άλλες εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών προέρχεται σε σημαντικό ποσοστό από πωλήσεις προς την Apple, όπως π.χ. η Cirrus Logic (CIRR - NASDAQ). Ακόμα και η μετοχή της ιαπωνικής Japan Display, οι μισές πωλήσεις της οποίας κατευθύνονται στην Apple, έπεσε (στο Ιαπωνικό χρηματιστήριο) κατά 2,5% περίπου, ανακάμπτοντας από το πολύ αρνητικό ξεκίνημά της. 

Η αντίδραση των επενδυτών ίσως φαίνεται παράξενη. Θεωρητικά, οι πιθανολογούμενες μειωμένες πωλήσεις του iPhone θα έπρεπε να ανησυχήσουν τους επενδυτές αφού αυτό το τηλέφωνο είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» για την Apple. Είναι δυνατόν να αδιαφορεί η αγορά για μία δυνητικά ανησυχητική εξέλιξη;

Το πιθανότερο είναι πως η αγορά δεν αδιαφορεί, αλλά δεν έχει εκπλαγεί καθόλου από τις προχθεσινές πληροφορίες του Bloomberg. Όσο ικανή και να θεωρείται η διοίκηση της εταιρείας, δεν μπορεί να ξεπεράσει χωρίς καμία απώλεια μία τόσο έντονη αναταραχή σαν αυτή που έχει ταρακουνήσει την αγορά επεξεργαστών.

Αυτό το ξέρουν οι επενδυτές, οι οποίοι μάλλον έχουν ήδη προεξοφλήσει μία τέτοια εξέλιξη και γι’ αυτό δεν ταράχτηκαν πολύ. Μπορεί και να ανακουφίστηκαν λίγο, αφού τώρα ξέρουν ποια μπορεί να είναι η πιθανή ζημιά για την εταιρεία. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από την χρηματιστηριακή αντίδραση των υπόλοιπων εταιρειών, οι οποίες είναι κατά τεκμήριο ισχυρές, όχι όμως τόσο ισχυρές όσο η Apple.

Οι πολύ συγκρατημένες απώλειες τους μας κάνουν να συμπεράνουμε πως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου δεν ξάφνιασε σχεδόν κανέναν. Η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τις επιπτώσεις της έλλειψης μικροεπεξεργαστών, και θα αντιδράσει έντονα μόνο στην περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν πολύ.  

Η αντίδραση των μετοχών της Apple και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που συνεργάζονται μαζί της για την παραγωγή των κινητών τηλεφώνων στις πληροφορίες του Bloomberg, μας έδειξε πως οι επενδυτές έχουν αποκτήσει ένα είδος ανοσίας σε ορισμένα προβλήματα που είναι γνωστά εδώ και καιρό, και αντιδρούν ψύχραιμα όταν ακουστεί κάτι που επιβεβαιώνει αυτά που έχουν ήδη φανταστεί.

Δεν θα αντιδράσουν ψύχραιμα όμως αν συνεχίσει η άνοδος του πληθωρισμού και αρχίσει να διαλύεται η ελπίδα πως θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο, όπως υποστηρίζουν μέχρι τώρα οι κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία ουσιαστική άνοδο των επιτοκίων η οποία θα κάνει το περιβάλλον λιγότερο ελκυστικό για μετοχικές επενδύσεις. Αυτό τις φοβίζει πολύ περισσότερο από το πόσα λιγότερα τηλέφωνα ή αυτοκίνητα θα παραχθούν λόγω των ελλείψεων στους μικροεπεξεργαστές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.