Η BASF έστειλε στο «κόκκινο» τις ευρωαγορές

Η BASF έστειλε στο «κόκκινο» τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, δεχόμενοι πίεση από την προειδοποίηση που εξέδωσε η γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων BASF για το outlook της, προβλέποντας παράλληλα επιβράδυνση της αγοράς αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, ο γερμανικός κολοσσός BASF προειδοποίησε ότι τα προσαρμοσμένα σε ετήσια βάση λειτουργικά της κέρδη αντί να αυξηθούν θα εμφανίσουν πτώση 30% λόγω των επιπλοκών στο παγκόσμιο εμπόριο, με την ανακοίνωση να οδηγεί σε ντόμινο υποβαθμίσεων της εταιρείας από τις  Citibank, JP Morgan, HSBC, Deutsche Bank και Jefferies.

Η εκτίμηση της BASF βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην πορεία της αγοράς αυτοκινήτων, καθώς η εταιρεία παράγει διάφορα εξαρτήματα οχημάτων και παρόλο που ανέμενε άνοδο των πωλήσεων μετά από 11 συνεχόμενους μήνες πτώσης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως, τελικά εκτιμά ότι θα μειωθούν ξανά.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της BASF κατέγραψε απώλειες 3,3% στο τέλος της συνεδρίασης, συμπαρασύροντας την Covestro, εταιρεία spin-off της Bayer, στο -4%, όπως και τη γαλλική Faurecia στο - 5%. Παράλληλα, ο τομέας των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησε κατά σχεδόν 1,6%, στον απόηχο της δυσοίωνης εκτίμησης της BASF για την πορεία των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Στα ταμπλό, οι πιέσεις αποτυπώθηκαν με απώλειες 0,51% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, που έκλεισε στις 387,92 μονάδες.

Πτώση 0,85% κατέγραψε και ο γερμανικός DAX ολοκληρώνοντας στις 12.436 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,31% στις 5.572 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που έχασε 0,17% και έκλεισε στις 7.536 μονάδες.

Παρόμοια κινήθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με πτώση 0,41% στις 21.886 μονάδες και τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να χάνει επίσης 0,12% στις 9.273 μονάδες.

Στα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία της μετοχή της Deutsche Bank, στον απόηχο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε χτες και το οποίο περιλαμβάνει περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας, με τον τίτλο του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού να έχει χάσει 10% της αξίας του τις τελευταίες δύο ημέρες.