Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές αποτελούν ρίσκο για το Bitcoin

Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές αποτελούν ρίσκο για το Bitcoin

Για όσους παρακολουθούν την στήλη, είναι ήδη γνώριμοι με την Grayscale. H Grayscale είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων. Το GrayScale Bitcoin Trust έχει υπό την διαχείριση του $21.9 δις αξίας BTC. Τα τέλη διαχείρισης που ανέρχονται στο 2% είναι διόλου ευκαταφρόνητα και ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Οι μετοχές «GBTC», ιστορικά διαπραγματεύονταν με υψηλό premium έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού. Επομένως, ιστορικά υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από επενδυτές στην συμμετοχή για να κερδίσουν από το spread έξι μήνες αργότερα. Πολλές εταιρείες όπως η BlockFi χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο, και πλέον που το $GBTC διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το $BTC πληρώνουν το τίμημα.

Εταιρείες πιστώσεων με ενέχυρο κρυπτονομίσματα όπως το BlockFi και ορισμένα hedge funds αγόρασαν μετοχές Grayscale bitcoin, χρησιμοποίησαν αυτές τις μετοχές ως εγγύηση για δάνεια με την Genesis Trading και πίστευαν ότι θα κερδίσουν από το premium σε έξι μήνες. Δηλαδή, πίστευαν ότι το ασφάλιστρο του GBTC θα παρέμενε μεγαλύτερο από το κόστος των τόκων και της περιόδου διατήρησής τους (20% spread σε έξι μήνες - 10% κόστος συμμετοχής / τόκων = 10% απόδοση στο εμπόριο). Αυτό λειτούργησε για λίγο, ωστόσο πλέον έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα με πολλά από τα hedge funds να χάνουν 15% επί των θέσεων τους, πέρα από τις διακυμάνσεις διαπραγμάτευσης του BTC.

Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο ζήτημα...

Ορισμένα κεφάλαια θα χρεοκοπήσουν από την υπερβολική επέκτασή τους στις μετοχές του Grayscale, αλλά καλά κεφαλαιοποιημένοι, καλοδιαχειριζόμενοι δανειστές όπως το BlockFi θα είναι (πιθανώς) καλά. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: δεν υπάρχει πρόγραμμα εξαργύρωσης των Bitcoin και το Grayscale δεν έχει καμία πρόθεση να το ξεκλειδώσει, καθώς η Αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν φαίνεται να εγκρίνει στον ορίζοντα σύντομα κάποια από τις πολλές αιτήσεις Bitcoin ETFs που έχουν κατατεθεί. Έτσι όταν το premium του GBTC μετατράπηκε σε έκπτωση, έφερε στο φως ένα σημαντικό πρόβλημα. Μόλις το bitcoin σας εισέλθει στο Grayscale, παραμένει εκεί ... για πάντα. Φυσικά κάποιοι θεσμικοί επενδυτές πιθανώς να προτιμήσουν να τοποθετηθούν μέσω του Grayscale Bitcoin Trust, ειδικά εάν αυτό διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση που έχει αγγίξει ακόμα και το 5%.

Όπως έχουμε επισημάνει η Grayscale, δεν θα προχωρήσει σε κάποια εξαργύρωση του BTC για τους εξής λόγους:

Δεν πρόκειται να συμβεί, και εδώ είναι ο λόγος.

  • Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία το 2016 επειδή προσέφερε ένα πρόγραμμα εξαργύρωσης που είπε ότι παραβίασε το "Reg M." της SEC. Αυτό είναι εξαιρετικά τεχνικό, αλλά η SEC ουσιαστικά είπε ότι τα Grayscale trusts μπορούσαν μόνο * να δημιουργήσουν * καλάθια μετοχών και να προσφέρουν ρευστότητα σύμφωνα με τον κανόνα 144 για τις μεταπωλήσεις. Δεν μπορούσαν να προσφέρουν ταυτόχρονο πρόγραμμα εξαργύρωσης. Το προηγούμενο δίνει στην Grayscale νομική κάλυψη αέρα για να πει «μας τα χέρια είναι δεμένα σε εξαργυρώσεις »χωρίς ποτέ να προσπαθούν πραγματικά να επανεκκινήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.
  • Η Grayscale είναι σχεδόν σίγουρα η πιο κερδοφόρα εταιρεία στο πεδίο της αγοράς κρυπτονομισμάτων - εάν εξαιρέσεις τα ανταλλακτήρια. Η δημιουργία ενός ETF α αναγκάσει σχεδόν σίγουρα την Grayscale να μειώσει την ετήσια χρέωση 2% και να αρχίσει να ανταγωνίζεται με χαμηλότερες χρεώσεις.
  • Στο παρελθόν υπάρχουν τα παραδείγματα της State Street και της iShares που δημιούργησαν νέα προϊόντα ETF για να ανταγωνιστούν την αγορά, ενώ παράλληλα διατήρησαν τα παλιά προϊόντα κλειστού τύπου. Και οι δύο κράτησαν τα παλιά προϊόντα με τις υψηλότερες χρεώσεις και προσέφεραν νέα προϊόντα χαμηλότερης χρέωσης. Οι αιτιολογήσεις εδώ είναι αρκετά επιφανειακές- όπως η διατήρηση της ρευστότητας στην αγορά…

Έτσι και οι αναλυτές της JPMorgan στο τελευταίο report τους εκδηλώνουν την ανησυχία ότι το ξεκλείδωμα των μετοχών της Grayscale τον επόμενο μήνα, για μετοχές που αγοράστηκαν τον Ιανουάριο θα αποτελέσει πιθανή πτωτική πίεση στην τιμή διαπραγμάτευσης του BTC.

«Παρά κάποια βελτίωση, οι προσδοκίες μας παραμένουν αρνητικές», έγραψε η ομάδα της JPMorgan με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανιγκιρτζόγλου την Τετάρτη. «Η πώληση μετοχών GBTC που εξέρχονται από την εξάμηνη περίοδο κλειδώματος κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου έχει αναδειχθεί ως πρόσθετο ρίσκο για την τιμή διαπραγμάτευσης του bitcoin».

Το Grayscale Bitcoin Trust, ελέγχει 654.600 BTC, δηλαδή περισσότερο από το 3% της προσφοράς κρυπτογράφησης. Σύμφωνα με την JPMorgan, σημειώθηκε εισροή ρεκόρ 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο. Η εισροή του Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκλειδωθεί τον επόμενο μήνα και αναμένεται να απελευθερώσει μετοχές αξίας 140.000 bitcoin.

Μετά το ξεκλείδωμα, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών τους στη δευτερογενή αγορά. Οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι οι επενδυτές θα πωλήσουν τουλάχιστον ένα μέρος των μετοχών τους, οδηγώντας σε «πτωτική πίεση την τιμή του $GBTC και στις αγορές bitcoin γενικότερα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι την Τετάρτη, η $GBTC διαπραγματευόταν με έκπτωση 12.17%.