Γιατί οι πετρελαϊκές δεν φοβούνται την ύφεση

Γιατί οι πετρελαϊκές δεν φοβούνται την ύφεση

Οι επενδυτές μπερδεύονται όλο και περισσότερο σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που είναι «πτωτικοί» και προβλέπουν κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας ενόψει ενός σεναρίου ύφεσης με επακόλουθη πτώση της ζήτησης για υπηρεσίες πετρελαίου. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που είναι «ανοδικοί» και αναμένουν ότι ο κλάδος θα δει μια πολυετή επέκταση στις επενδύσεις μετά από μια περίοδο ύφεσης.

Το πτωτικό σενάριο

Για τους αναλυτές της Motley Fool, οι προβλέψεις για ύφεση δεν είναι σε καμία περίπτωση αβάσιμες, καθώς τα δεδομένα δείχνουν επιβράδυνση της κατανάλωσης, επιπλέον των αυξανόμενων δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις καταναλωτικές δαπάνες.

«Η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί εάν αυτό οδηγήσει σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση», επισημαίνουν στη Motley Fool. Ο Λορέντζο Σιμονέλι, επικεφαλής της Baker Hughes, ενός κολοσσού στον τομέα του εξοπλισμού και των υπηρεσιών πετρελαίου, παρατήρησε επιδείνωση των προοπτικών κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη για τους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, άλλα «οικονομικά ευαίσθητα» εμπορεύματα, κυρίως ο χαλκός, πουλήθηκαν μετά από απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Δεδομένου του σημαντικού βάρους της στην παγκόσμια ανάπτυξη, η απόδοση της Κίνας θεωρείται συχνά ως δείκτης για την τάση των τιμών των οικονομικά ευαίσθητων εμπορευμάτων.

Η πτωτική άποψη υποστηρίζεται από εταιρείες που είναι πιο εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως η Caterpillar, η διοίκηση της οποίας προέβλεψε αποδυνάμωση της δραστηριότητας του πετρελαίου ήδη από το δεύτερο τρίμηνο.

Το ανοδικό σενάριο

Ο Simonelli είπε επίσης ότι «μετά από χρόνια υποτονικών παγκόσμιων επενδύσεων και δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για αντικατάσταση των ρωσικών βαρελιών, οι ευρύτεροι περιορισμοί προσφοράς μπορούν ρεαλιστικά να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και σε ένα σενάριο μέτριας καταστροφής της ζήτησης». 

Στη συνέχεια, οι αναλυτές της Motley Fool διευκρινίζουν ότι «με τον όρο υποτονικές επενδύσεις εννοούμε τη συγκράτηση των κεφαλαιουχικών δαπανών που πραγματοποιούν οι κύριες εταιρείες πετρελαίου και εξερεύνησης μετά την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού που ξεκίνησε το 2014. Τώρα πιθανότατα θα απαιτηθεί μια παρατεταμένη επενδυτική περίοδος για να αυξηθεί η προσφορά, κάτι που μεταφράζεται σε καλά νέα για την επιχείρηση πετρελαίου», εξηγούν οι αναλυτές της Motley Fool.

Υπάρχει ένα άλλο θέμα που υποστηρίζει ένα σενάριο μεγαλύτερων επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου. Για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι παίκτες πετρελαίου θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερες επενδύσεις: 

Κατά συνέπεια, αντί για κύκλους που χαρακτηρίζονται από μεγάλα έξοδα για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και της προσφοράς και στη συνέχεια τη μείωση της τιμής, θα μπορούσε να υπάρξει ένας διαρκής κύκλος που θα χαρακτηρίζεται από σταδιακή και διαρκή αύξηση των επενδύσεων: «Αυτά είναι καλά νέα για τις εταιρείες παροχής πετρελαιοειδών», προσθέτουν στη Motley Fool. 

Επιπλέον, αν και γίνεται ακόμη λόγος για ύφεση, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι: «Οι επενδυτές σε μετοχές εταιρειών παροχής υπηρεσιών πετρελαίου πιθανότατα θα έχουν καλύτερη ιδέα για τις συνθήκες της επιχείρησης παρατηρώντας τι κάνουν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου με  τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και όχι αυτό που λένε για τις συνθήκες της αγοράς», συνεχίζουν οι ειδικοί.

Η καθοδήγηση (guidance) για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών

Στην περίπτωση της ConocoPhillips και της EOG Resources, η καθοδήγηση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες με βάση τις πρόσφατες υποβολές λογαριασμού διατηρήθηκε στα 7,8 δισ. δολάρια φέτος. Για την Exxon Mobil, το capex εκτιμάται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο ή 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, σε συμφωνία με το εύρος των 21-24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος.

Ο οικονομικός διευθυντής της Chevron, Pierre Breber, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην καθοδήγησή μας»: «είμαστε σε καλό δρόμο, θα αυξήσουμε τις επενδύσεις το επόμενο έτος και  αναμένουμε κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 23 και 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων». 

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, δήλωσε ότι «το κεφαλαιουχικό κόστος για το 2022 εκτιμάται στο εύρος 15-16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανότατα πιο κοντά στα 16 δισεκατομμύρια».

Ως εκ τούτου, «δεδομένης της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου, οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι θετικές για τον τομέα των υπηρεσιών πετρελαίου, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα», λένε οι αναλυτές της Motley Fool, καταλήγοντας στο συμπέρασμα επισημαίνοντας: «εκτός εάν πιστεύετε ότι μια ύφεση θα καταστρέψει τη ζήτηση,  αλλά πάντως η ανοδική τάση φαίνεται να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις τρέχουσες συνθήκες».