Γιατί ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια του πολέμου

Γιατί ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια του πολέμου

Το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου οδήγησε την τιμή διαπραγμάτευσης του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος Bitcoin στα χαμηλά των 38.000 δολαρίων. Οι αγορές κρυπτονομισμάτων οδηγήθηκαν σε εντυπωσιακή ανάκαμψη με κυρίαρχο το BTC που σημείωσε άνοδο άνω του 15% εντός 24 ωρών. Αναλυτές της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων θεωρούν πως η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας έχει θετικό αντίκτυπο.

Η ουκρανική κυβέρνηση αγοράζει κρίσιμες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου φυσικού αερίου, τροφίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα που δωρίζονται, καθώς η χώρα αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή. Οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δωρεές διανέμονται από τα ψηφιακά πορτοφόλια της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργηθεί από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kuna με έδρα το Κίεβο, σε άλλα ψηφιακά πορτοφόλια προτού δαπανηθούν.

Η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς οφείλεται στο πόσο γρήγορα ξεκίνησε και κλιμακώθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ιστορικά οι αγορές κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων προσέφεραν καλές ευκαιρίες για αγορά επενδυτικών προϊόντων, ειδικά εκτεταμένοι πόλεμοι που συμπεριλαμβάνουν υπερδυνάμεις.

Στον πόλεμο του Βιετνάμ (1964), στον πόλεμο του Κόλπου (1991), στον πόλεμο του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), και στην κρίση της Κριμαίας (2014) οι αγορές όχι μόνο επανήλθαν στα προγενέστερα, αλλά παρουσίασαν και άνοδο σε περίοδο 3 - 6 μηνών μετά την αποκλιμάκωση.

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται αστάθεια από σημαντικά μακροοικονομικά γεγονότα. Η αγορά περιμένει την απόφαση της Fed στις 16 Μαρτίου για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Η αγορά αναμένει να δει πώς θα ανταποκριθεί η Fed στον πόλεμο και στις σοβαρές πληθωριστικές επιπτώσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 bps τον Μάρτιο ήδη φαίνεται να ασθενεί.

Με την κλιμάκωση της κρίσης αναμένεται να υπάρχει καθοδικός κίνδυνος, καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αυτή η επερχόμενη πτώση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία μιας long θέσης στα κρυπτονομίσματα.

Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή, η Δύση ξεκίνησε τη μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη εκστρατεία οικονομικού πολέμου στην ιστορία. Αυτό περιλαμβάνει εκτεταμένες κυρώσεις (ακόμη και από ιστορικά ουδέτερες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ελβετία) και την αποτελεσματική χρήση περιορισμών μέσω του συστήματος SWIFT.

Εάν το παγκόσμιο σύστημα αποστολής χρημάτων καταστεί γεωπολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει ή γονατίσει μια υπερδύναμη, τότε οι εναλλακτικές λύσεις όπως τα κρυπτονομίσματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ο πόλεμος αυτός αναμένεται να κλονίσει την αξιοπιστία του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ καθιερώνει τα κρυπτονομίσματα ως τη μόνη αξιόπιστη προοπτική,.

Η μαζική εκροή επενδυτών από τη Ρωσία μπορεί να εξηγήσει την εισροή κεφαλαίων στις αγορές κρυπτονομισμάτων (ειδικά σε BTC) τις τελευταίες μέρες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.