ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

«Φρενίτιδα» μικροεπενδυτών και στο ασήμι - Πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά

«Φρενίτιδα» μικροεπενδυτών και στο ασήμι - Πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά

Το ασήμι έσπασε το φράγμα των 30 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς βρίσκεται με τη σειρά του στο επίκεντρο της «φρενίτιδας» των μικροεπενδυτών που «σαρώνει» τις αγορές με σχετικά μικρό εκτόπισμα οι οποίοι συντονίζονται δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συναφών πλατφορμών όπως Reddit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα πλέον ενεργά Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του μετάλλου έφτασαν να σημειώνουν τη Δευτέρα το πρωί άνοδο έως 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από μια φρενήρη αγορά μέσα στο σαββατοκύριακο, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία. Το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο ETF το οποίο ακολουθεί την πορεία του ασημιού, κατέγραψε μια πρωτοφανή εισροή κεφαλαίων 944 εκατ. δολ. στην αγορά την Παρασκευή. 

Ακριβώς όπως η παλίρροια αγορών μετοχών της GameStop και άλλων εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που έχει χαρακτηρίσει τον κόσμο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών το τελευταίο διάστημα, η εκτίναξη στο ασήμι έχει ως πηγή το φόρουμ WallStreetBets της Reddit. Σε μια ανάρτηση εκεί την προηγούμενη εβδομάδα, το μέταλλο χαρακτηρίστηκε "Το μεγαλύτερο short ποντάρισμα στον κόσμο", γεγονός που οδήγησε χιλιάδες traders να συσσωρεύσουν πόρους σε αυτό προκειμένου να πλήξουν τις μεγάλες τράπεζες.

Ωστόσο το ασήμι διαφέρει αρκετά από μετοχές όπως εκείνη της GameStop, καθώς οι διαχειριστές χρημάτων έχουν καθαρές long θέσεις στο μέταλλο από τα μέσα του 2019, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η δε αγορά του ασημιού έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από μικρές μετοχές όπως εκείνη της GameStop. Η εταιρεία φυσικών καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είχε κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. δολ. στα μέσα Ιανουαρίου, πριν η φρενίτιδα την εκτινάξει κατά 16 φορές. Αντίθετα, η αξία που έχει το ασήμι που βρίσκεται σε θησαυροφυλάκια μόνο στο Λονδίνο έχει αξία 48 δισ. δολαρίων.

Εξέχοντα μέλη του φόρουμ WallStreetBets, πάντως, έχουν συμβουλεύσει τους μικροεπενδυτές να μην αναλάβουν το συγκεκριμένο στοίχημα, σημειώνοντας ότι ο Κεν Γκρίφιν, ισχυρός άνδρας της Citadel Advisors και "αγαπημένο μισητό" πρόσωπο του κοινού του φόρουμ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του iShares.

Το ασήμι έτσι κι αλλιώς είχε ανοδική πορεία, έχοντας κερδίσει 60% το 2020, στη βάση ενός πιο αδύναμου δολαρίου και ελπίδων για υποχώρηση της πανδημίας.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι δεν είναι συνετό να αμφισβητούμε την αγοραστική δύναμη των μικρών επενδυτών, και αυτό έχει αποδειχθεί επαρκώς και πάλι στην αγορά αργύρου », δήλωσε ο Χαουι Λι οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking Corp." Μπορεί να το βρουν λίγο πιο δύσκολο να συμπιέσεις την αγορά ασημιού από ό, τι έκαναν με το GameStop".