Fitch: Χωρίς συμφωνία στον OPEC+, το πετρέλαιο θα «βυθιστεί»

Fitch: Χωρίς συμφωνία στον OPEC+, το πετρέλαιο θα «βυθιστεί»

Σε μονοψήφιο αριθμό θα φτάσει η τιμή του αργού σύμφωνα με την Fitch, αν δεν καταφέρουν τα μέλη του OPEC+ να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την παραγωγή του εμπορεύματος.

Ο OPEC+ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη – αν και αρχικά η συνάντηση είχε οριστεί για σήμερα Δευτέρα - σε μια προσπάθεια να συμφωνήσει για περικοπές στην παραγωγή. Η προηγούμενη συμφωνία του OPEC + - έληξε τον Μάρτιο μετά την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Αυτή η αποτυχία έστειλε τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η λήξη της συμφωνίας σημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορούν αυτόν τον μήνα να αυξήσουν την παραγωγή τους, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία να δηλώνουν ότι θα το κάνουν.

Αναλυτές της Fitch Solutions ανέφεραν ότι η μείωση της ζήτησης και η αύξηση της προσφοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλεόνασμα πετρελαίου πάνω από 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό θα έθετε την αγορά πετρελαίου κάτω από "ακραία φυσική πίεση", σημείωσαν στην έκθεσή τους.

Τα συμβόλαια πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από την αρχή του έτους.

Ρωσία - Σ. Αραβία: «Πολύ κοντά» σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι "πολύ κοντά" σε μια συμφωνία που θα προβλέπει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF της Ρωσίας, Κιριλ Ντιμιτριεφ. 

"Νομίζω πως ολόκληρη η αγορά κατανοεί πως αυτή η συμφωνία είναι σημαντική και θα φέρει σταθερότητα, και είμαστε πολύ κοντά" είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο CNBC.