Εξαιρετικής ποιότητας το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο «6»
Υπ. Ενέργειας Κύπρου

Εξαιρετικής ποιότητας το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο «6»

Με βάση τις τελευταίες εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τις εταιρείες ENI και Total έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα και «στόχος είναι να εξευρεθούν περαιτέρω ποσότητες».

Μιλώντας στον Ant1 η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου έσπευσε να διευκρινίσει για το κοίτασμα στο τεμάχιο «6» πως «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μαμούθ», σημειώνοντας ότι «το "Αφροδίτη" που είχε ανακαλυφθεί πριν 10 χρόνια έχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και αυτό το κοίτασμα στο τεμάχιο 6 έχει 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου επεσήμανε πως συνεχίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα και «στόχος είναι να εξευρεθούν και περαιτέρω ποσότητες», ενώ δίδοντας περισσότερες λεπτομέρειες λίγο αργότερα στην ΕΡΤ εξήγησε πως πρόκειται για το τεμάχιο με τον αριθμό  «7» που είναι επίσης υπό τη διαχείριση της ίδιας κοινοπραξίας εταιρειών και εντοπίζεται, φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική και θα γίνουν μελέτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για το τι μπορεί να γίνει από πλευράς νέων γεωτρήσεων.

«Από αυτό το κοίτασμα, δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα για το πότε θα αρχίσει να υπάρχει εξαγωγή του, αυτό ίσως γίνει με κάποια διασύνδεση με την Αίγυπτο», είπε στον Ant1 για να αναφέρει λεπτομερέστερα στην ΕΡΤ πως προοπτική κάποιων συνεργειών οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. «Βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο» σημείωσε.

«Κάτι ανάλογο» συνέχισε, «θεωρείται σίγουρο ό,τι θα γίνει μια διασύνδεση με την Αίγυπτο, για το κοίτασμα “Αφροδίτη”», επεσήμανε η κ. Πηλείδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία αγωγού, με την συμμετοχή και του Ισραήλ όπως είπε, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον και συμφωνία, καθώς ένας από τους στόχους είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Εάν η δεύτερη γεώτρηση που θα ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες καταδείξει πως υπάρχει σημαντικά περισσότερη ποσότητα, θα αλλάξουν τα δεδομένα», τόνισε η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των συνεργασιών να αλλάξει και να τεθεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κ. Πηλείδου.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενεργειών αμφισβήτησης – υπονόμευσης από την πλευρά της Τουρκίας έναντι της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο κομμάτι αυτό είπε ότι «περιμένουμε κάποια αντίδραση από την Τουρκία και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή», χωρίς πάντως να δείχνει ανήσυχη για τον τρόπο αντίδρασης του Ερντογάν στις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη της ποσότητας αυτής του φυσικού αερίου στο τεμάχιο «6» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση, διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων και κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα:

Eni - TotalEnergies: Εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου