«Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις η πτώση του Χρηματιστηρίου»
Β. Χαρατσής (Beta AXE)

«Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις η πτώση του Χρηματιστηρίου»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξεκάθαρη όσο και τολμηρή θέση υπέρ του σεναρίου ότι η πτώση των αγορών το τελευταίο διάστημα - και κατ' επέκταση και του ελληνικού χρηματιστηρίου - είναι ευκαιρία νέων αγορών και τοποθετήσεων σε πιο συμφέρουσες τιμές παίρνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο χρηματιστής, με δηλώσεις του στο liberal.gr, αναφέρεται στις δύο «σχολές» σκέψεις που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που έφερε η ιστορία με τον ιό από την Κίνα.

Η μία «βλέπει» τις αρνητικές εξελίξεις με τον κορονοϊό να κλιμακώνονται και να βυθίζουν πολύ χαμηλότερα τα χρηματιστήρια, άρα οι ρευστοποιήσεις είναι η πιο σοφή τακτική, ύστερα και από το ράλι που έχει καταγραφεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η άλλη σχολή σκέψης – την οποία ασπάζεται και ο ίδιος – βρίσκει την πτώση στις αγορές ως ευκαιρία επανεισόδου σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τονίζει ότι η κρίση με τον ιό ήταν μια ευκαιρία να «κλειδωθούν» πολλά κέρδη, όμως τώρα οι τιμές – και στο Χ.Α. - είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα και όσοι είχαν «χάσει» την αγορά, τώρα μπορούν να βρουν καλύτερες αποτιμήσεις.

Δικαιολογώντας την άποψή του αυτή, ο κ. Χαρατσής τονίζει πως ο κορονοϊός έχει ορισμένα στοιχεία που ίσως δεν δικαιολογούν τον υπέρμετρο πανικό που έχει καταγραφεί, δεδομένου ότι παρ' ότι μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με τον SARS (σ.σ. τον ιό που το 2003 είχε οδηγήσει στο θάνατο 774 άτομα), εντούτοις, δεν έχει την ίδια θνησιμότητα με εκείνον τον ιό.

Παράλληλα, ο κ. Χαρατσής εξαίρει την ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκε η παγκόσμια κοινότητα για τον έλεγχο της μετάδοσης της νόσου, αλλά και τον περιορισμό της, στοιχείο που τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο. Σημειώνει πως προοδευτικά καταγράφεται ηπιότερος ρυθμός θνητότητας από τις αρχικές ενδείξεις, γεγονός που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις και το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.